Fiul doljeanului şantajat de avocatul Geamănu condamnat definitiv pentru viol

0
173

Curtea de Apel Craiova a pronunţat, luni, hotărârea definitivă în cazul lui Ionuţ Aurelian Mită, tânărul acuzat de viol, căruia avocatul Gheorghe Geamănu, apărător al victimei, i-a cerut bani pentru a nu propune în instanţă o pedeapsă mai mare la apel. Dacă avocatul Geamănu a fost condamnat pe fond la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, dosarul fiind acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în faza apelului, tânărul va fi internat într-un centru de detenţie pe o perioadă de 3 ani şi 6 luni.

Ionuţ Aurelian Mită, din comuna doljeană Izvoare, a fost trimis în judecată în anul 2013, pentru comiterea infracţiunii de viol, asupra unei minore, iar pe 20 noiembrie 2014 a fost condamnat de judecătorii Tribunalului Dolj la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 5 ani, plata sumei de 15.000 lei daune morale către partea civilă, 1.000 lei cheltuieli de judecată şi 1.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Inculpatul a declarat apel, care a fost soluţionat luni, 12 octombrie a.c., de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis apelul inculpatului şi i-a redus pedeapsa de la 5, la 3 ani şi 6 luni de detenţie, restul dispoziţiilor, privind suma pe care trebuie să o achite victimei, fiind menţinute: „Admite apelul. Desfiinţează în parte sentinţa, în sensul că reduce durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie aplicată inculpatului Mită Ionuţ Aurelian pentru săv. infr. prev. de art. 218 alin. 1, 2 şi 3 lit. c C.p. cu aplic. art. 128 C.p. şi art. 125 alin. 1 şi 2 C.p., de la 5 ani la 3 ani şi 6 luni. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 12.10.2015”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Craiova. Reprezentanţii Poliţiei doljene spun că în cursul zilei de ieri au primit mandatul de executare a măsurii internării emis de instanţă pe numele tânărului şi că urmează să fie căutat pentru a fi încarcerat.

Acest dosar de viol a devenit „celebru” după ce avocatul victimei, Gheorghe Geamănu, a fost reţinut, în aprilie 2015, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova sub acuzaţiile de şantaj şi asistenţă şi reprezentarea neloială. El a fost prins în flagrant, la biroul său din Craiova, în timp ce primea 5.000 de lei din cei 7.500 lei pe care îi ceruse tatălui lui Ionuţ Aurelian Mită, ca să-i obţină o pedeapsă mai mică la apel. Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, „s-a reţinut că la data de 25.03.2015, avocatul Geamănu Gheorghe (Baroul Olt) a constrâns-o pe persoana vătămată Mită Constantin să-i dea suma de 7500 lei, în caz contrar ameninţând că va solicita instanţei de judecată (Curţii de Apel Craiova), în calitate de apărător ales al părţii vătămate minore Corneanu Ionela Maria, ca fiul sus-numitului – Mită Ionuţ Aurelian (minor – condamnat de Tribunalul Dolj la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, pe o durată de 5 ani, pentru comiterea infracţiunii de viol) să fie condamnat la o pedeapsă mai mare, iar cuantumul daunelor morale stabilit de instanţa de fond să fie majorat. De asemenea, avocatul Geamănu Gheorghe a precizat că, dacă pretenţiile sale vor fi satisfăcute, va solicita instanţei de judecată clemenţă faţă de inculpatul minor Mită Ionuţ Aurelian, atât cu privire la latura penală cât şi cu privire la latura civilă, fiindu-i indiferent dacă partea vătămată pe care o apără va fi sau nu despăgubită pentru suferinţele morale la care a fost supusă”. Pentru că nu avea de unde să-i dea suma respectivă, Constantin Mită l-a reclamat pe avocat la Parchet.

Trimis în judecată la începutul lunii mai, avocatul Geamănu a fost condamnat, pe 9 iulie a.c., tot de Curtea de Apel Craiova, la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi a formulat apel împotriva acestei sentinţe, apelul său fiind în curs de judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu termen stabilit pentru 30 octombrie a.c..