Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”: cinci săptămâni de sărbătoare a muzicii, la Craiova!

0
698

Opera Română Craiova va deschide stagiunea 2017-2018 cu ediţia a XV-a a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, ediţie jubiliară la împlinirea a 160 de ani de la naşterea Elenei Teodorini. Evenimentul va fi organizat în perioada 1 octombrie – 12 noiembrie şi va cuprinde 16 evenimente, prezentate de artişti din Italia, Republica Moldova, Serbia şi, bineînţeles, România – de la operă şi operetă la spectacole de balet, jazz şi romanţă. „Cinci săptămâni de sărbătoare a muzicii, trei companii europene invitate, nume de referinţă ale artei lirice şi titluri de operă în primă audiţie pe scenele de spectacol din Craiova!”, anunţă organizatorii. Evenimentele vor avea loc la Cercul Militar Craiova, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” şi Filarmonica „Oltenia”.

În deschidere: cea mai recentă premieră a Operei craiovene

festival 3«Suntem entuziasmaţi de modul în care arată evenimentele artistice ce vor alcătui tabloul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”. Avem satisfacţia de a fi construit un veritabil brand cultural ce duce renumele Operei Române Craiova peste hotare şi asta în condiţii vitrege, pentru că, precum bine ştiţi, sala noastră se află în renovare. Astfel, dacă în urmă cu doi ani reuşeam performanţa de a avea la Craiova, înaintea Operei din Paris, premiera operei „Procesul” de Philip Glass, chiar în interpretarea Teatrului de Operă din Magdeburg, din prima clipă în care am început să schiţăm această ediţie am avut mari emoţii legate de logistica şi dificultatea organizării unui eveniment de o asemenea amploare în spaţii care nu ne aparţin. Trebuie să spun că am găsit tot sprijinul din partea instituţiilor de profil din Craiova», ne-a declarat Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova.

Cea mai recentă premieră a Operei Române Craiova, „Pescuitorii de perle” – punere în scenă realizată de maestrul l’Oiseleur des Longchamps, pe muzica lui Georges Bizet – va deschide duminică, 1 octombrie, ora 19.00, în sala Cercului Militar Craiova, ediţia a XV-a a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”. Reprezentaţia va aduce în faţa publicului craiovean patru solişti aplaudaţi pe importante scene lirice europene: tenorul Edoardo Milletti (Italia) – în rolul Nadir, baritonul Nikola Mijailovic (Serbia), care va interpreta rolul Zurga, şi soliştii Operei craiovene – soprana Renata Vari (Leila) şi basul Sorin Drăniceanu (Nourabad), sub conducerea muzicală a maestrului Christian Sandu (Cluj-Napoca).

„Classic & Jazz” şi „Carmen – Rock Version”, pe afişul festivalului

festival 1Cu concursul Orchestrei, Corului şi Baletului Operei Române Craiova, publicul va putea vedea în festival opereta „Voievodul ţiganilor”, de Johann Strauss-fiul (5 octombrie, ora 19.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, conducerea muzicală: Alexandru Iosub),  „Don Giovanni”dramma giocoso compusă de W.A. Mozart (22 octombrie, ora 19.00, Cercul Militar, conducerea muzicală: Walter Attanasi – Italia), opereta „Silvia” de Emmerich Kalman (26 octombrie, ora 19.00, Cercul Militar Craiova, conducerea muzicală: Alexandru Iosub) şi „Don Carlo” de G. Verdi (12 noiembrie, ora 19.00, Cercul Militar Craiova).

De asemenea, pe afişul festivalului figurează spectacolul „Classic & Jazz”, cu lucrări de Astor Piazzolla şi Nino Rota, susţinut de Alessandro Quarta Quintet (Italia) şi Orchestra de cameră a Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a lui Walter Attanasi (7 octombrie, ora 19.00, Filarmonica „Oltenia”), spectacolul „Carmen – Rock Version” prezentat de Corul şi Baletul Operei craiovene şi de Concertino Accordion Band – conducerea muzicală Marius Hristescu (11 octombrie, ora 19.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”), opera în concert „Tristan şi Isolda” (actul al II-lea), prezentată de Orchestra Operei Române Craiova – dirijor Walter Attanasi (14 octombrie, ora 19.00, Filarmonica „Oltenia”), precum şi un concert al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”, cu lucrări de Constantin Silvestri, L. Van Beethoven şi W.A. Mozart – dirijor Theo Wolters, din Olanda (20 octombrie, ora 19.00).

Spectacol de balet prezentat de Skaramacay Art Factory, din Italia

În partea a doua, Festivalul Internaţional „Elena Teodorini” va continua cu reprezentaţii invitate din ţară, ca şi din Republica Moldova, Italia şi Serbia. Aşa sunt spectacolele „Scripcarul pe acoperiş” de J Stein, susţinut de Teatrul „Regina Maria” Oradea (28 octombrie, ora 19.00, Teatrul Naţional „Marin Sorescu”), „Dama de pică” şi „Spărgătorul de nuci” de P.I. Ceaikovski, prezentate de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” Chişinău (29, respectiv 30 octombrie, ora 19.00, Cercul Militar Craiova).

Pe 5 noiembrie, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte va susţine spectacolul „Romanţa ne uneşte”, iar pe 10 noiembrie va avea loc spectacolul de balet „Haeretica for Skaramacay” al Skaramacay Art Factory (Italia). Îi va urma, pe 9 noiembrie, „Omnibus Opera” – spectacol prezentat de Teatrul Naţional de Operă Novi Sad. Toate cele trei reprezentaţii vor fi găzduite de sala Cercului Militar Craiova, cu începere de la ora 19.00.

***

Rezervări pentru bilete la spectacolele din cadrul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” se pot face la numărul de telefon 0351.442.471, la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau pe site-ul Operei Române Craiova, www.operacraiova.ro.

***

„Canto Masterclass” cu soprana Nicoleta Ardelean

În perioada 3-10 noiembrie, în cadrul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”, soprana Nicoleta Ardelean va susţine, la Muzeul de Artă Craiova, un Masterclass de artă vocală, ce va înlocui Concursul Internaţional de Canto. „Dificultăţile legate de lipsa sălii ne-au îndreptat către această soluţie, care poate părea un compromis, dar sunt convins că va avea un impact deosebit asupra tinerilor interpreţi dornici să-şi perfecţioneze tehnica vocală. Onorăm, astfel, vocaţia pedagogică a Elenei Teodorini, cea care s-a dedicat carierei pedagogice, devenind director al Conservatorului Guvernamental din Buenos Aires în 1915”, a subliniat Antoniu Zamfir, managerul Operei craiovene.

Nicoleta Ardelean este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Pedagogie Muzicală – Muzică religioasaă (1997) şi Facultatea de interpretare vocală (1999). Este laureată (Marele Premiu) la Concursul Naţional de Interpretare vocala „Sabin Drăgoi” din Timişoara şi la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclee” (Premiul III) de la Brăila (1999). În anul 2000 a fost laureată (Premiul „N. Bretan”) la Concursul Internaţional de Interpretare vocală din Cluj-Napoca şi la Concursul Internaţional de Canto din Bilbao, Spania (Premiul II şi Premiul criticilor muzicali). În urma debutului internaţional pe scena Operei din Strasbourg, a primit un „Premiu de recunoaştere a talentului artistic”, din partea Fundaţiei Europene de Cultură de pe lângă Parlamentul European (2001). De atunci şi până astăzi cariera sa a fost construită pe coordonate internaţionale, având roluri deosebite pe scenele mari ale lumii, de la Scala din Milano la Opera din Santiago de Chile.

***

Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova: «Oferta culturală a festivalului este una extrem de diversă – de la o premieră wagneriană (actul al II-lea din „Tristan şi Isolda”, „operă în concert” pe scena Filarmonicii „Oltenia”) la „Haeretica for Skaramacay”, un spectacol de dans contemporan incendiar semnat de o companie italiană aclamată pe marile scene ale lumii. Fiecare din cele 15 spectacole ale acestei a XV-a ediţii are o aură aparte şi ar fi nedrept să nu vorbesc despre toate, dar sunt convins că misterul nu va face decât să stârnească interesul publicului pe care îl invităm să urmărească afişele din oraş şi să nu rateze niciun titlu din cele propuse, fiecare având relevanţă artistică şi completând repertoriul nostru – practic, aceasta a fost ideea de bază: să aducem publicului craiovean titluri de operă ce nu există în stagiunile noastre şi spectacole de balet de mare succes».