Marian Nazat: „Cazul Dragnea”, sau cum ajungi în pușcărie în epoca statului de drept (1)

0
205
Marian Nazat este un renumit avocat al Baroului Bucureşti, cu propriul birou de avocatură, specialist în Drept penal şi apărător redutabil în cauze de răsunte. Scriitor şi publicist de bună ţinută. Are publicate mai multe volume de eseuri, dar de câteva ori pe săptămână postează pe blogul personal texte interesante. Cotidianul nostru ia prezentat nu demult o cronică la volumele „Basmul fotbalului” (Ed. Rao – 2018).
Procesul penal modern proclamă pervers dreptul la un proces echitabil prin egalitatea de arme între acuzare și apărare. Așa că simt nevoia unei echilibrări a balanței prin prezentarea concluziilor scrise formulate pentru Dragnea Liviu în cele două dosare  soldate cu condamnarea sa.
Prima cauză se referă la așa-zisa fraudare a referendumului. În realitate, s-a dorit pedepsirea drastică a autorilor „loviturii de stat” din 2012, cum a etichetat-o clica stăpânilor de la Bruxelles. Țărilor-argat din  UE li s-a transmis astfel fățiș că orice act de disidență, de rebeliune este aspru sancționat. Numai că din ditamai lista de complotatori de la USL a rămas doar unul, vinovat că a îndemnat cetățenii să voteze. Adică exact ce a făcut  și Klaus Iohannis  la ultimul referendum. Chiar  puteți să dormiți ?
A doua  cauză este cea a „angajărilor fictive”,  al cărui  verdict  a fost pregătit cu meticulozitate și cinism. Mai  întâi  amânarea pronunțării a doua zi după alegerile europarlamentare  și a plebiscitului popular, apoi transmiterea buletinului meteorologic de către ambasada Danemarcei la București și, în cele din urmă, a semnalului iohannist: „Hoții și infractorii trebuie să stea la pușcărie !” Și liderul pesedist a ajuns la Rahova, după un linșaj mediatic cum nu s-a mai întâmplat în deceniile dindărăt. Păi cine i-ar fi uitat ieșirile nechibzuite, în răspăr cu noua  corectitudine politică și cu noua ordine mondială, la adresa multinaționalelor și a discreționarismului bruxellez? Bașca războiul cu „statul paralel” de la noi. Dincolo de gafele lui politice, pentru care electoratul l-a amendat necruțător la urne, Liviu Dragnea avea dreptul  la un proces  echitabil, pe bază de probe certe , nu pe prognoze meteo și pe ucazuri prezidențiale. Una-i una  și alta-i alta  și de aceea, vorba Sanctității Sale, „să nu ne temem de frică!” Să spunem adevărul,  nu v-ați săturat de atâta lașitate ?