SC Termo a pornit căldura în tot orașul

0
148

SC Termo a început, de ieri, să furnizeze căldură în tot orașul. Dacă vremea se va încălzi și nu va mai fie nevoie de calorifere, agentul termic ar urma să fie oprit din nou astfel încât să nu fie încărcate inutil facturile craiovenilor.

În mod normal, craiovenii primeau căldură la începutul lunii noiembrie, în această perioadă efectuându-se abia probele la cald ale instalațiilor de distribuție. Vremea rece de afară a schimbat socotelile, furnizarea căldurii pornindu-se acum cu două săptămâni mai devreme decât calendarul obișnuit. „De azi-dimineață (n.r.- ieri de dimineață) am început să efectuăm probele cu apă fierbinte în toate blocurile din oraș. Dar pentru că temperaturile sunt foarte reci, am luat decizia să nu mai oprim instalațiile și să le lăsăm oamenilor posibilitatea să se încălzească”, a precizat Dan Magla, administratorul special al SC Termo Craiova.

Probele la cald s-au transformat în furnizare

Punerea sub presiune a instalațiilor s-a făcut treptat și acesta a fost motivul pentru care unele blocuri din anumite zone ale orașului au primit agent termic mai de dimineață, pe când altele mult mai târziu. Până seara, însă, toată Craiova ar fi trebuit să aibă căldură. ”Toți locatarii vor primi căldură. Excepție vor face blocurile în care se vor descoperi probleme la rețele. Acolo suntem nevoiți să oprim furnizarea până în momentul în care se vor rezolva deficiențele. În rest, toate blocurile vor fi încălzite”, a explicat Magla. Potrivit acestuia, fiind vorba de probele la cald, chiar și restanțierii vor primi căldură în această primă fază.

Dacă vremea se încălzește, căldura se oprește

Dacă vremea rece va continua, SC Termo va rămâne pe furnizarea agentului termic pe toată perioada iernii. În schimb, dacă temperaturile vor urca în termomentre, autoritățile se gândesc să oprească distribuția și să aștepte până când iarna își va intra în drepturi în mod legitim. „Dacă se va încălzi peste măsură, bineînțeles că vom opri furnizarea. Nu le vom da locatarilor agent termic inutil doar ca să-și încarce facturile și apoi să uite să le mai plătească”, a mai spus Dan Magla. Potrivit acestuia, doar o singură asociație de proprietari din tot orașul a făcut cerere scrisă la SC Termo pentru a solicita să primească agent termic începând de ieri.

Prețul gigacaloriei nu se mărește

În ceea ce privește prețul gigacaloriei, conducerea SC Termo susține că acesta nu va fi majorat. Potrivit administratorului special, Dan Magla, facturile craiovenilor nu vor fi mai mari deoarece tariful de furnizarea nu va crește, cel puțin nu în această iarnă. „De patru ani, prețul gigacaloriei nu a mai fost majorat și va rămâne așa și în această iarnă”, a declarat acesta. Aflată în procedură de insolvență, administratorul judiciar al SC Termo a solicitat, ca o altă măsură de redresare a societății, pe lângă disponibilizări de salariați și recuperarea datoriilor, să majoreze și prețul gigacaloriei. Se pare însă că prețul gigacaloriei pentru populație va rămâne același, de 220 de lei.

Restanțierii nu vor primi agent termic

Cele 10 asociații de proprietari din Craiova, cu cele mai mari datorii, nu vor primi, totuși, căldură în această iarnă. Potrivit administratorului special, Dan Magla, după ce se vor termina probele la cald, respectivele asociații ar putea rămâne fără căldură dacă nu-și plătesc măcar ultima factură. „Trebuie să înțeleagă că nu se poate să consume și să nu plătească. Datoriile lor sunt foarte mari, iar societatea se află într-un proces de recuperare a datoriilor. Au fost somați și știu la ce se expun, iar dacă nu plătesc este doar alegerea lor să-și petreacă iarna aceasta în frig”, a atenționat Dan Magla. SC Termo este nevoită să oprească agentul termic în tot blocul, și nu individual, doar la locatarii cu restanțe, deoarece, cu excepția a două imobile, nu există rețea de distribuție pe orizontală în Craiova.