La sfârşitul săptămânii trecute, la Bucureşti a avut loc cea de-a IX-a ediţie a Galei „Crucii Roşii” din România, evenimentul din acest an având ca temă continuarea şi extinderea proiectului „Puncte de prim ajutor în zone izolate”, care se adresează comunităţilor din mediul rural, care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă mare. Filialia Dolj a Societăţii Naţionale de „Cruce Roşie” a implementat, deja, un astfel de centru, în comuna Botoşeşti –Paia.
Campania este susţinută de toate filialele teritoriale ale Societăţii Naţionale de „Cruce Roşie” din România, precum şi de reprezentanţi ai unor organizaţii similare, inclusiv „Semiluna Roşie”, din 24 de ţări. De la începutul proiectului, în 2012, implementarea a avut loc în 40 de zone izolate din ţară, câte una din fiecare judeţ, excepţia fiind în judeţul Mureş, 126 de „salvatori comunitari” obţinând titulatura amintită. Romînii pot participa la astfel de programe, prin donaţii : online la www.crucearosie.ro; la SMS 8840, în principalelele reţele de telefonie mobilă (2 euro/apel); pe fix la 0900900004 (tot 2 euro/semnal); 0900900004, pentru 10 euro/apel, ambele în principala reţea de telefonie fixă.
Din trei comune, numai una selectată
Filiala Dolj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România a reuşit să implementeze un astfel de proiect, după mai multe eforturi, comunitatea beneficiară fiind comuna Botoşeşti-Paia, una defavorizată din toate punctele de vedere. „Am discutat atât cu reprezentanţii Prefecturii Dolj, cât şi cu cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, care ne-au acordat tot sprijinul în identificarea unor zone izolate, care au nevoie de sprijin. Astfel, am selectat trei comunităţi : satul Gubaucea – comuna Vela (fără posibilităţi de comunicare într-una dintre principalele reţele de comunicaţie); comuna Argetoaia, unde nu a fost găsită deschidere din partea autorităţilor locale; Botoşeşti-Paia, cea care a şi fost aleasă, unde ne-am bucurat de tot sprijinul”, a declarat Maria Vintilă, directorul Filialei Dolj a Societăţii Naţionale de „Cruce Roşie” din România. Zona aleasă este una cu adevărat defavorizată: 60 de km de Craiova, cu o porţiune de 20 de km de drum greu accesibil; o populaţie de cca 850 de persoane, cu peste 65% bătrâni, 50% dintre aceştia suferind de boli cronice; un medic de familie care vine de două ori pe săptămână în localitate; un timp de intervenţie din partea ambulanţei de aproximativ 1h şi 30 min. „Trebuia să găsim familia care poate urma cursurile şi care avea posibilitatea să găzduiască Punctul de Prim Ajutor. Am găsit-o, cu ajutorul primarului Ion Moraru, şi este formată din Flori Daniela şi Virgil Coandă, alături de cei doi fiind şcolarizată şi vecina lor, Cornelia Elena Frunză. De arunci, timpii de intervenţie s-au redus, ceea ce este în beeficiul celor aflaţi în suferinţă”, a mai spus Maria Vintilă. Este un prim pas, dar se aşteaptă implicarea tot mai accentuată a autorităţilor locale în deschiderea unor puncte similare în zonele izolate.