Reînnodând o tradiţie în comerţul cu Franţa / România poate deveni principalul exportator de carne de miel

0
336

O mână întinsă de statul francez României nu poate decât să măgulească, până la un punct. De aici înainte, trebuie să intre în scenă specialiştii din zootehnia românească şi responsabilitatea decidenţilor din ministerul de resort. Invitată cu statut de onoare, pentru prima oară la un târg internaţional de anvergura celui ţinut recent în Franţa, ţara noastră trebuie să-şi valorifice cât mai repede cu putinţă cota de încredere acordată.

În perioada 7-9 octombrie 2015, o delegaţie condusă de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, a participat la cea de-a 24-a ediţie a Târgului Internaţional de Zootehnie Sommet de l’Elevage care se desfăşoară în localitatea Clermont Ferrand, Franţa. Evenimentul a reunit 1.300 de expozanţi din 28 de ţări, România participând în calitate de invitat de onoare la ediţia din acest an.

Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a amenajat, pentru prima oară la acest Târg, un stand de informare privind politicile și strategiile din domeniul zootehniei şi industriei alimentare românești în cadrul căruia au fost prezentate şi mostre de produse românești cu notorietate, atestate tradițional și înregistrate sau cu potențial de înregistrare pe sistemele de calitate europene. De asemenea, România a fost reprezentată la acest eveniment de un număr de 50 de crescători de bovine şi ovine, specializaţi atât în producţia de lapte, cât şi în cea de carne

Genetica franceză, la noi acasă

În cadrul conferinţei de presă de deschidere a evenimentului, desfăşurată la sediul Primariei din Clermont Ferrand, secretarul de stat Daniel Botanoiu a avut o intervenţie de prezentare a sectorului agricol românesc și a oportunităților de colaborare româno-franceze în domeniul zootehniei, cu accent deosebit pe orientarea fermierilor români către acele segmente de rase de carne în care specialiştii francezi ne pot acorda expertiză.

De asemenea, în cadrul turului de vizitare a Târgului, secretarul de stat Daniel Botănoiu, însoţit de delegația formată din specialiştii şi crescătorii de animale români, au purtat discuţii cu reprezentanţii crescătorilor de animale din Franţa, precum şi cu cei ai institutelor de ameliorare şi reproducție din ţara-gazdă.

Principalele teme de discutie au vizat: posibilitatea creării în România a unor ferme-vitrină de prezentare a vârfului geneticii franceze pe segmentul bovine şi ovine, astfel încât crescătorii români să se poată informa asupra beneficiilor achiziţionării unor astfel de animale cu valoare genetică superioară; stabilirea unui program de cooperare romano-franceză cu privire la posibilitatea ca formarea operatorilor de însămânțări artificiale în România să fie autorizată şi să poata lucra şi în Franţa; aspecte legate de testarea animalelor de rasă prin metoda clasică (dupa descendenţi) şi metoda genomică (testare suplimentară prin care se poate avea o evaluare preliminară asupra eventualelor anomalii genetice ale animalelor).

Relaţiile economice trebuie impulsionate

În cadrul întâlnirilor cu reprezentanţii crescătorilor de animale din Franţa, mai ales pe segmentul ovine, s-a convenit ca România, care dispune deja de un şeptel care o plasează pe locul 3-4 în Europa, ar putea deveni în viitorul apropiat unul din principalii exportatori de carne de miel în Franţa. Cu această ocazie, s-a stabilit ca, în perioada următoare, în România să aibă loc o întâlnire în care vor fi discutate aspecte privind dezvoltarea sectorului ovin în România şi posibilitatea de a exporta tineret ovin din rasele de carne în Franţa, în viu sau carcasă.

Francezii confirmă prezenţa lor la INDAGRA

La viitoarea întâlnire ar urma să participe alături de reprezentanţi ai MADR şi ANZ, fermierii români întrucât se doreşte o colaborare cu fermierii din ţara noastră, experţii francezi manifestându-şi disponibilitatea pentru a-i instrui pe cei interesaţi să crească şi să exploateze oi de carne din Franţa.

Totodată, în cadrul Târgului Internaţional de Zootehnie Sommet de l’Elevage, experţii francezi au confirmat că vor participa la o întâlnire cu oficialii şi fermierii români, cu ocazia Târgului internaţional INDAGRA, ediţia 2015, pentru a discuta despre tehnologii de creştere şi genetică pentru bovine din rasa Limousine.

Argumente mioritice sănătoase

Doljul înregistra la ultimul recensământ al producţiei agricole animale din 2013 un total de 19.745 de tone de carne în greutate vie. Carnea de ovine şi caprine a totalizat 2.300 de tone, cea de bovine 2056 to, iar carnea de porcine s-a cifrat la 10.500 to.

România, în 2013, potrivit Anuarului Statistic, înregistra 1.332.000 tone de carne în greutate vie, dintre care 198.000 tone carne de bovine, 555.000 tone carne de porcine şi 107.000 tone carne de ovine şi caprine.

Republica Franceză, potrivit profilului de ţară realizat de Ministerul Afacerilor Externe, ocupă o cincime din teritoriul UE, are o populaţie de 65,7 milioane de locuitori, deţinând locul 2 în UE şi 21 în lume. Produsul Intern Brut pentru anul 2013 a fost de aproximativ 2.739 mld. USD şi o clasează pe locul 5 în lume.