Trei ani de puşcărie pentru tânărul care a vrut să mituiască un poliţist cu 400 de euro

0
175

Tânărul de 23 de ani, din comuna Bratovoeşti, prins în flagrant la sfârşitul lunii mai încercând să mituiască un ofiţer al Serviciului Rutier Dolj cu 400 de euro pentru a scăpa de dosar penal, a fost condamnat, ieri, de judecătorii Tribunalului Dolj. El a primit o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru dare de mită, dar magistraţii craioveni au decis ca alături de această pedeapsă să execute şi o alta, de 1 an şi 6 luni închisoare, primită la sfârşitul anului 2011 pentru furt calificat, rezultând, în final 3 ani de puşcărie. Odată cu pronunţarea sentinţei, instanţa l-a menţinut pe tânăr în spatele gratiilor.

Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, ieri, sentinţa în cazul tânărului de 23 de ani, din comuna Bratovoeşti, Marian Alin Oancea, care a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană fără permis, după ce a vrut să dea şpagă 400 de euro unui poliţist care îl prinsese la volan fără permis. Tânărul a vrut să dea mită ca să scape de dosar penal pentru că la momentul respectiv se afla în perioada termenului de încercare de 3 ani şi 6 luni după ce a fost condamnat cu suspendare în decembrie 2011 la 1 an şi 6 luni de închisoare. Astfel, judecătorii l-au condamnat pe Oancea la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru dare de mită şi conducere fără permis. În plus, magistraţii au decis ca alături de aceasta, inculpatul să execute şi pedeapsa mai veche, primită la sfârşitul anului 2011 (şi rămasă definitivă în ianuarie 2012), tot de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru furt calificat (pentru care Judecătoria Craiova dispusese suspendarea pe un termen de încercare de 3 ani şi 6 luni), rezultând, în final, 3 ani de puşcărie: „aplică inculpatului OANCEA ALIN MARIAN pedeapsa principală cea mai grea de 1 an şi 4 luni închisoare la care se adaugă un spor de o treime din cuantumul celeilalte pedepse principale stabilite care este de 2 luni închisoare, rezultând în final pedeapsa principală de 1 an şi 6 luni închisoare. Revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin s.p. nr. 3191/15.12.2011 a Judecătoriei Craiova, definitivă prin nerecurare la data de 3.01.2012, pedeapsă care se va executa separat de pedeapsa rezultantă aplicată în prezenta cauză, urmând ca inculpatul să execute în total, prin cumulare, pedeapsa principală de 3 ani închisoare cu executare”, se arată în sentinţa Tribunalului Dolj. Tânăsul a fost menţinut în spatele gratiilor şi obligat la plata sumei de 790 lei cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Reamintim că reprezentanţii IPJ Dolj anunţau, la sfârşitul lunii mai, faptul că un ofiţer de poliţie din cadrul Serviciului Rutier Dolj sesizase conducerea că, în timp ce se afla în serviciul de supraveghere şi control al traficului rutier pe D.N. 55, în localitatea Teasc, a oprit pentru control un autoturism BMW condus de Marian Alin Oancea, de 23 ani, din comuna Bratovoeşti, Dolj. La verificarea documentelor, poliţistul a constatat că tânărul avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Permisul îi fusese suspendat pentru o perioadă de 30 de zile, pentru cumul de puncte, iar suspendarea i-ar fi expirat o zi mai târziu. Oancea a fost dus la sediul IPJ Dolj, unde se află şi Serviciul Rutier Dolj, pentru întocmirea actelor de constatare a infracţiunii, însă tânărul, în repetate rânduri, i-a propus ofiţerului de poliţie să-i dea suma de 400 euro pentru a nu i se întocmi dosar penal. Conducerea IPJ Dolj a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi pe ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, care au preluat cercetările, iar pe 26 mai a.c., la ora 18.30, a fost realizat flagrantul, tânărul fiind prins cu banii în biroul poliţistului. Oancea a fost reţinut pe 24 de ore, iar o zi mai târziu, miercuri, 27 mai a.c., a fost prezentat Tribunalului Dolj, care i-a emis mandat de arestare pe 30 de zile, respingându-i cererile de arest la domiciliu sau luarea măsurii controlului judiciar.