Amenzi în industria agroalimentară doljeană

0
258

În cursul lunii mai 2017, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au desfăşurat 8.998 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor. În judeţul nostru, amenzile au totalizat 4.000 de lei, iar acţiunile vor continua, mai ales că instalarea sezonului cald, uneori cu temperaturi foarte ridicate, poate duce la apariţia unor nereguli în sectorul agroalimentar, cauzate de nerespectarea normativului sanitar-veterinar în materie.

dsvControalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.

          Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 143 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 197.600 lei şi au fost acordate 173 avertismente pentru deficienţe minore. În Dolj, neconformităţile constatate şi sancţionate au fost în cuantum de 4.000 lei. Printre neregulile descoperite de inspectorii DSVSA Dolj: depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;

          De asemenea în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.