România şi Bulgaria vor să obţină acordul CE pentru reluarea exporturilor de porci vii în spaţiul comunitar

0
367

România şi Bulgaria vor să obţină acordul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de porci vii în spaţiul comunitar, începând cu anul 2015, deocamdată cele două ţări fiind autorizate să vândă doar carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene.

„Problema cea mai stringentă discutată cu partenerii bulgari a fost cea a pestei porcine, pentru că atât noi, cât şi bulgarii, conform deciziei Comisiei Europene, suntem capabili să vindem doar carne şi produse din carne de porc din toate unităţile autorizate sanitar-veterinar şi care îndeplinesc condiţiile pentru spaţiul comunitar, mai puţin porci vii. Le-am propus colegilor bulgari să facem la Bucureşti, în vara acestui an, o întâlnire de lucru comună şi cu experţii Comisiei Europene, să mergem unitar pe condiţiile cerute de ei, astfel încât, începând cu anul 2015, să putem exporta şi porci vii în spaţiul comunitar„, a declarat ieri, pentru Agerpres, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.

Controlul mişcării animalelor între cele două ţări şi înăsprirea condiţiilor de supraveghere a pestei porcine, mai ales la graniţa cu ţările terţe, sunt două aspecte importante care trebuie urmărite în vederea obţinerii acordului de export de porci vii în ţările UE. „Un lucru foarte important este controlul mişcării animalelor între cele două ţări şi aici trebuie să înăsprim condiţiile de supraveghere a pestei porcine mai ales la graniţa cu ţările terţe, unde există pestă porcină africană, iar porcul mistreţ este rezervor natural de pestă porcină. La şedinţa comună din vară, cu experţii Comisiei, trebuie să vedem ce mai trebuie să facem să devenim ţări libere de pestă porcină. În discuţiile de anul trecut pe care le-am avut cu CE, noi am cerut ca din 2014 să putem exporta şi porci vii, dar experţii europeni au spus că vor să vadă măsurile de supraveghere în 2014 şi dacă mai apar sau nu cazuri de pesta porcină la porcii crescuţi în gospodării, ceea ce nu este cazul. Şi, foarte important, este modul cum se face supravegherea la porcii mistreţi”, a adăugat Mănăstireanu.

În urma discuţiilor de principiu, care au avut loc săptămâna trecută la Ruse (Bulgaria), s-a decis organizarea unei şedinţe comune de Guvern, cel mai probabil în luna februarie sau martie 2014, când urmează să se semneze un acord general pe partea de agricultură, dar şi anumite protocoale tehnice separate pe partea sanitar-veterinară.