Peste 50 de tone de petarde și artificii au fost confiscate de polițiști în perioada sărbătorilor de iarnă

0
80

Peste 50 de tone de articole pirotehnice, în valoare totală de 1,5 milioane de lei, au fost confiscate de polițiști în cadrul acțiunii naționale „Foc de Artificii 2013”, conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) remis Agerpres.

Acțiunea s-a desfășurat în perioada 20 noiembrie 2013 – 8 ianuarie 2014, sub coordonarea de specialitate a Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu sprijinul Direcției de Ordine Publică, polițiștii efectuând 4.094 de controale și verificări. În urma acestora, au constatat 1.602 de infracțiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 1.567 de persoane. De asemenea, au aplicat 112 sancțiuni contravenționale, în valoare de 113.560 de lei.

Polițiștii au ridicat, în vederea confiscării, 50.331 kg de articole pirotehnice, din categoriile 1, 2, 3 și 4. În această perioadă, au fost înregistrate 17 răniri din cauza folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, comparativ cu 22 în 2013.

Controalele au vizat societățile comerciale autorizate pentru operațiuni cu articole pirotehnice, dublate de activități specifice structurilor de ordine publică în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale. La activități au participat și specialiști din cadrul Ministerului Muncii – Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Conform IGPR, anul acesta au fost înregistrate mai puține răniri din cauza folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, comparativ cu anul trecut.

Din datele statistice deținute de Poliția Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau „la liber”, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel național, au fost înregistrate peste 350 de răniri și un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice.

După apariția, în anul 2006, a restricționării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.