În luna iunie a.c. Guvernul României a aprobat trei Hotărâri de Guvern care vizeau reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gărzii Financiare şi ale direcţiilor generale ale finanţelor publice, prin diminuarea cu 4.927 a numărului total de posturi din aceste instituţii şi a 550 de posturi de conducere. Atunci preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, afirma că prin măsurile luate se urmăreşte şi consolidarea administraţiilor fiscale prin comasarea unor structuri comunale, oraşenesti sau municipale. La şase luni după această comasare Elena Udrea a anunţat că se gândeşte ca în fostele sedii ANAF să facă grădiniţe, creşe sau locuinţe.
În această vară Guvernul Boc a desfiinţat 150 de administraţii fiscale, în care lucrau 2.108 persoane. Oficialii Guvernului au ţinut să arate că prin aplicarea acestor măsuri, posturile din aparatul propriu şi unităţile subordonate ANAF, respectiv Autoritatea Naţionala a Vămilor, Garda Financiară şi direcţiile generale ale finanţelor publice se vor reduce de la 34.027 la 29.100 de posturi. Pe lângă oamenii care au răma fără servicii, în urma acestei reorganizării au rămas şi multe clădiri, care au intrat în degradare. Apropiindu-se anul electoral, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), s-au gândit probabil că pot profita de aceste clădiri, şi au anunţat că analizează posibilitatea transformării unora dintre vechile sedii ale ANAF, rămase libere în urma procesului de reorganizare a instituţiei, în spaţii cu destinaţie socială (creşe, grădiniţe, locuinţe etc.).
Grupuri de lucru care vor inventaria şi expertiza clădirile
În cadrul unei videoconferințe, care s-a desfăşurat la data de 7 decembrie a.c., reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, au decis constituirea unor grupuri de lucru care vor inventaria şi expertiza spaţiile/clădirile rămase libere în urma desfiinţării celor 141 de administraţii financiare, la nivel naţional. „Dintre acestea, vor fi identificate acele clădiri a căror destinaţie va putea fi transformată, în funcţie de caracteristicile constructive şi necesităţile locale, în spaţii care să răspundă nevoilor stringente de la nivelul infrastructurii sociale. Procesul de inventariere şi expertizare a acestor spaţii este estimat să dureze până la sfârşitul anului. MDRT va căuta, apoi, soluţiile tehnice şi financiare pentru transformarea lor în acele tipuri de obiective de care comunităţile locale respective au cea mai mare nevoie (creşe, grădiniţe, locuinţe etc.). Prin această măsură, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului continuă demersurile sale de implicare directă în găsirea de soluţii concrete pentru rezolvarea nevoilor de insfrastructură socială de la nivel local – în special, în mediul rural şi mic urban”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Şcolile comasate zac în paragină
Pentru Guvernul Boc a devenit deja un obicei să anunţe că, în clădirile rămase în urma a tot felul de comasări, vor crea alte instituţii, care au constat ei că sunt necesare comunităţilor. Au închis spitale şi au spus că vor face în locul lor cămine pentru bătrâni. Pentru că asta le lipsea cu siguranţă acestor localităţi. Au comasat şcoli în toată ţara, iar clădirile în care funcţionau aceste unităţi de învăţământ au intrat în conservare. În 2008, în toată ţara au început să fie construite 1.400 de şcolii, iar acum aceste construcţii zac în paragină. De exemplu şcoala din satul Ştefănel, comuna Gogoşu, a fost făcut cu fonduri de la Banca Mondială. După comasare, această clădire în care s-au investit sume importante a intrat în conservare. Conservarea înseamnă de fapt degradarea, pentru că această clădire nu are asigurată nici măcar pază. La fel s-a întâmplat şi cu Şcoala nr. 35 Craiova, comasată cu Grupul Şcolar „Matei Basarab”, şi ICM 2, care pe zice trece arată tot mai rău. În această situaţie sunt foarte multe foste şcoli şi spitale. Este adevărat că România are nevoie de grădiniţe, creşe, cămine pentru bătrâni şi locuinţe sociale. Dar acestea nu se vor realiza numai cu vorbe. Iar până în acest moment Guvernul Boc nu a demonstrat că poate să treacă şi la fapte. Nu de clădiri duce lipsă ţara, pentru că s-a ocupat Guvernul Boc să elibereze destule, ci de seriozitate din partea decidenţilor de la nivel central.