Îngrijorări privind vaccinul Astra Zeneca

0
625

Danemarca, Islanda, Norvegia, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburgul au suspendat folosirea vaccinului Astra Zeneca iar Italia a interzis utilizarea unui lot, pe motivul cheagurilor sanguine la persoanele vaccinate. Agenţia europeană a medicamentelor asigură că vaccinul este sigur. Comisarul european Thierry Breton estimează că laboratorul Astra Zeneca nu face eforturi suficiente pentru respectarea obligaţiilor de livrare aferente trimestrului 1. Bruxelles-ul a autorizat şi utilizarea vaccinului anti-Covid Johnson and Johnson, după ce Uniunea Europeană a dat undă verde prin Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV) a decis, că peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, provenind dintr-un lot pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, vor fi carantinate temporar, însă va continua vaccinarea cu serul din celelalte loturi.

Potrivit unor precizări ale CNCAV, România nu a primit doze din lotul distribuit în 17 țări din UE și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o anchetă.

„Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.”, precizează CNCAV.

Referitor la lotul pentru care Italia a decis suspendarea, România a primit 81.600 doze, recepționate în 7 februarie. Din acestea, au fost folosite 77.049 doze.