Roșiile de Poiana Mare prind rădăcini!

0
379

Ca să iasă pe piață în luna iunie, adică înaintea tuturor, legumicultorii din Poiana Mare muncesc acum din greu la răsadnițele din curte. În timp ce câmpurile mai păstrează încă petice de zăpadă, mai toate familiile din comună s-au mutat în solarii. Pământul este lucrat și amestecat cu îngrășământ natural și, după ce se atinge o anumită temperatură, aici este pusă la încolțit sămânța de roșii. E o muncă migăloasă care se petrece în fiecare gospodărie. În câteva săptămâni plantele vor fi numai bune de transplantat în solariile cele mari, acolo unde vor da rod. Anul trecut, după o astfel de rețetă, s-au recoltat peste 600 de tone de roșii de cea mai bună calitate, care au fost vândute în toate piețele din țară.

Marin Vintilă

Roșiile de la Poiana Mare nu mai au nevoie de nici o prezentare. Cea mai bună reclamă și-au făcut-o legumicultorii în verile în care au ieșit cu ele pe piață și s-au dovedit că sunt mult peste cele care se produc în alte localități și chiar în țară. Ușor, dar sigur, tomatele din această comună au devenit un brand pentru județ, așa cum pepeni verzi sunt o emblemă pentru Dăbuleni. Nimeni nu bănuiește însă câtă muncă stă în spatele roșiei cu miezul dulce și puține semințe, așa cum este roșia de Poiana Mare. Suntem la mijlocul lunii februarie când terenurile din jurul localității, ca și tot județul, sunt încă acoperite cu zăpadă și normal ar fi ca agricultorii, după ce au muncit aproape tot anul, să se odihnească la gura sobei. Ei bine, la Poiana Mare nu e deloc așa. Nimeni nu stă degeaba în această vreme dacă vrea să aibă ce număra la toamnă. „La noi munca a început mai devreme decât prin alte părți. Oamenii sunt deja în solarii și pregătesc recolta de roții, ardei și castraveți. Legumicultorii au început să facă răsadnițele și să semene legumele”, a spus Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare.

Firele de roșii sunt tot mai multe…

Acum se face primul pas. Legumele trebuie să crească pe un pat de pământ bine afânat și amestecat cu îngrășământ natural astfel încât plantele să se dezvolte în cele mai bune condiții. O altă grijă este acordată semințelor care se pun în pământ. „Desigur, fiecare legumicultor are secretele lui. După atâția ani, știe fiecare cam în ce proporție să amestece pământul, cât trebuie să fie temperatura și, mai ales, de unde să cumpere semințele. Toți sunt specialiști și, în fiecare vară, scot pe piață cele mai gustoase roșii”, a mai spus primarul Marin Vintilă. De la an la an, pe măsură ce afacerile merg tot mai bine, legumicultorii din Poiana Mare au prins curaj și măresc și ei miza terenurilor cultivate. Firele de roșii sunt mai multe, iar solarii tot mai mari. Așa se face că, în câteva zile, albul zăpezii de pe câmpuri va fi concurat de cel al solariilor care se vor întinde și vor acapara curțile și grădinile oamenilor. „Dacă veniți peste o săptămână, o să vedeți că nu există gospodărie care să nu aibă un solar cât de mic”.

Peste 600 de tone de tomate

Munca pe timpul iernii își arată roadele în luna iunie, atunci când trebuie să iasă pe piață cu primele roșii. Sunt considerate trufandale și prețul lor este de câteva ori mai mari decât în restul anului. Există însă o mică problemă care poate să apară pe parcurs. Legumicultorii care muncesc acum cu mânecile suflecate și vârâte în pământ pot să rateze acest moment dacă iarna se prelungește foarte mult. „Așa s-a întâmplat acum câțiva ani, când a nins și în luna martie. Pe data de 8 martie, plantele de roșii ar trebui să aibă o înălțime de 5-6 centimetri și să fie bune pentru repicat, dar atunci nu s-a întâmplat acest lucru. Mulți au ieșit în pierdere, pentru că roșiile s-au copt mai târziu, cu puțin înaintea celor care au fost plantate în câmp”, a mai spus primarul Marin Vintilă. Anul trecut a fost, în schimb, unul foarte bun pentru legumicultorii din Poiana Mare. Din datele oferite de Primărie, rezultă o producție bogată la roșii – 600 de tone, la ardei – 600 de tone, vinete – 100 de tone, ceapă – 200 de tone, usturoi – 100 de tone, varză – 1.200 de tone și cartofi – 300 de tone.

Depozit de colectare cu temperatură controlată

Pentru a veni în ajutorul localnicilor, Primăria Poiana Mare a oferit teren chiar în apropierea târgului de săptămână pentru construcția unei hale de depozitare cu temperatură controlată. Investiția a fost făcută de o firmă privată și, de doi ani, legumicultorii își valorifică marfa, îndeosebi roșiile și castraveții, prin acest punct de colectare. Pe timpul verii comuna devine o adevărată patrie a roșiilor. Este un adevărat furnicar, TIR-uri încărcate aici pleacă spre supermarketuri, unele foarte cunoscute, sau în alte locuri de desfacere din țară. Depozitul este foarte bun pentru întreaga zonă, tot aici aducându-și roșiile și legumicultorii din Rast. „Avem atâtea roșii încât nu putem să facem față. Din fericire, există această hală de legume de 800 de metri pătrați care vara poate să păstreze, la o temperatură bună, și roșiile și castraveții timp de câteva zile. Sunt vândute rapid pentru că legumicultorii noștri au început să lucreze organizat, pe bază de contracte. Sunt oameni serioși și asigură cantitatea de marfă pe care le-o cere partenerul, iar munca lor este răsplătită”. Și în acest an, lucrurile ar trebui să stea la fel. Există contracte cu un supermarket care vrea să își aprovizioneze galantarele cu roșii de Poiana Mare, un brand pe care îl vor afișa cu convingerea fermă că marfa se va vinde mai bine.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU