Bechet: Proiectele pe bani publici se schimbă după pofta lui Costel Tulitu

0
474

În oraşul Bechet, lucrurile se fac în continuare după ureche, iar  proiectele de dezvoltare a localităţii se modifică în funcţie de interesele unor persoane cu relaţii la nivel înalt. Ministerul Mediului şi Pădurilor aloca în 2008 banii pentru demararea proiectului “Extindere reţea de canalizare în oraşul Bechet”, depus în 2007. Lucrările au început în iulie 2009, dar s-au împotmolit la un moment dat, din cauza unor neînţelegeri legate de staţia de epurare pentru apă uzată şi menajeră, la achiziţionarea căreia s-a încălcat în mod flagrant proiectul de execuţie.

Licitaţia pentru proiectul de “Extindere reţea de canalizare în oraşul Bechet” a fost câştigat de SC Consrep Construct SRL din Caracal. La data de 25.08.2010, societatea a semnat contractul nr. 164/780 cu SC Danex Consult SRL pentru furnizarea unei staţii de epurare, montajul şi punerea în funcţiune a acesteia. Conform art. 2.3 din contract.: “Termenul de livrări şi condiţiile de plată vor decurge cu data NOTIFICĂRII scrise a Achizitorului, privind începerea achiziţiei de echipamente”. Undeva, comunicarea între cele două societăţi s-a întrerupt. Adresele trimise în luna aprilie a.c. de SC Danex Consult SRL către firma constructoare (adresa nr. 6411/07.04.2011 şi adresa nr. 7199/19.04.2011), prin care se solicitau informaţii referitoare la “stadiul finanţării lucrărilor şi o estimarea a termenului de plată a avansului”, în vederea planificării comenzilor şi respectării termenelor de livrare contractuale, nu au primit nici un răspuns. În raportul din 21 iulie a.c., inginerul Ştefan Nicolae, director de zonă al SC Danex SRL, informa conducerea de la Bucureşti că la acea dată construcţiile civile erau deja executate pe baza proiectului elaborat de firma SC Grassner and Morgan SRL, cu menţiunea că “SC Consrep Construct SRL, fără să anunţe în scris anularea contractului nr. 164/780/25.08.2010, a achiziţionat de la un alt furnizor o staţie de epurare pe o soluţie diferită, faţă de proiect”.

“S-a gândit ceva şi s-a pus în operă altceva”

Conform proiectului, la Bechet ar fi trebuit montată o staţie de epurare “containerizată, supraterană, tip Resetilovs din inox de 300mc/zi”. Însă firma constructoare a achiziţionat un echipament confecţionat din oţel obişnuit în loc de oţel inox, cu dimensiuni de gabarit mai mari faţă de platformele din beton deja executate. “Firma de consultanţă a făcut un studiu de fezabilitate pe o soluţie. Am încheiat un contract economic cu constructorul pe această soluţie, la care s-a renunţat unilateral în momentul în care a fost achiziţionat un echipament necorespunzător cu planificarea iniţială. Cu alte cuvinte, s-a gândit ceva şi s-a pus în operă altceva, de calitate inferioară. Aş fi de rea credinţă să spun că staţia de epurare nu va funcţiona aşa cum trebuie, noi sesizăm faptul că ea nu e conformă studiului realizat de firma de consultanţă. Am cerut lămuriri şi ni s-a dat o explicaţie ambiguă”, a declarat ing. Ştefan Nicolae, reprezentantul de zonă al SC Danex Consult SRL.

Furnizor cu recomandare portocalie

Societatea comercială care a livrat staţia de epurare pentru oraşul Bechet este SC ValRom SRL. Se pare că firma constructoare a schimbat furnizorul la indicaţiile primarului din Bechet, Costel Tulitu. Firmele de profil din judeţul Dolj susţin că cei de la ValRom au o relaţie la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea. Aceştia aduc echipamentele din Spania şi primesc lucrări în toată ţara având recomandare portocalie. Persoana de contact, directorul tehnic al SC Consrep Construct SRL, ing. Florica Păunescu, care ar fi putut lămuri lucrurile, este în concediu în această săptămână şi nimeni altcineva din cadrul societăţii nu a dat detalii cu privire la lucrările de la Bechet.

Nerespectarea proiectului face ca investiţia să nu-şi atingă scopul

Cazul nu este unic şi pentru ca în viitor astfel de practici să fie evitate,  conducerea SC Danex Consult SRL a trimis sesizări către instituţiile abilitate ale statului, inclusiv Ministerului Mediului, care a alocat banii pentru proiect: “Vă prezentăm anexat un raport în care se semnalează că în domeniul infrastructurii pentru apă la un oraş de mărime mică din judeţul Dolj s-a făcut o schimbare de soluţie faţă de proiect fără nici un fel de aprobări din partea unor instituţii abilitate în acest sens. Deoarece astfel de cazuri se repetă din ce în ce mai des, la nivel de comune şi oraşe, de mărime mică şi mijlocie, şi conduc la finalizarea unor investiţii care nu-şi vor atinge scopul pentru care au proiectate şi pentru care s-au cheltuit bani, atât din bugetul de stat, cât şi din alte surse de finanţare, vă rugăm să analizaţi şi să dispuneţi către autorităţile locale măsurile pe care le consideraţi necesare”.

Costel Tulitu nu obişnuieşte să ţină cont de hotărârile Consiliului Local Bechet

În oraşul Bechet schimbarea proiectelor fără nici o aprobare este o practică mai veche, cu care Costel Tulitu este familiarizat. Scriam în cotidianul nostru că la data de 27 decembrie 2010, pe ordinea de zi a Consiliului Local Bechet se afla o rectificare bugetară, care nu a primit jumătate plus unu din voturile consilierilor locali aleşi. Costel Tulitu nu a ţinut cont şi, cu banii veniţi de la Guvernul Boc, în luna decembrie, a plătit în mod ilegal societatea comercială care implementa investiţia „Sistem centralizat de canalizare” în oraşul Bechet. Consilierii locali s-au opus atunci rectificării bugetare pentru că firma constructoare, fără o hotărâre a Consiliului Local Bechet, schimbase proiectul iniţial, introducând canalizarea pe alte străzi. Este greu de crezut că în acest regim portocaliu cineva va sancţiona asemenea practici, care nu reprezintă altceva decât bătaie de joc pe bani publici.

LAVINIA ILINA şi MARIN TURCITU