Procurorul Iacob Niculăiţă condamnat la 3 ani de închisoare pentru trafic de influenţă

0
90

Procurorul Iacob Niculăiţă, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Sentinţa a fost pronunţată joi, 9 ianuarie a.c., de Curtea de Apel Craiova, în aceeaşi zi instanţa menţinând arestarea inculpatului. În acelaşi dosar, cel care a intermediat primirea banilor a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Ambii inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA – Serviciul Teritorial Craiova la sfârşitul anului trecut şi au recunoscut faptele, iar sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iacob Niculăiţă

Reamintim că pe 16 decembrie 2013 se înregistra la Curtea de Apel Craiova dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, sub acuzaţia de trafic de influenţă în formă continuată şi pe intermediarul şpăgii, Constantin Muşat (persoană fără calitate specială), cel din urmă în stare de libertate, pentru complicitate la trafic de influenţă. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că „în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Niculăiţă Iacob a pretins de la un denunţător suma de 5.000 de euro, lăsându-l să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave, astfel încât acest din urmă magistrat să nu dispună trimiterea în judecată a denunţătorului. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător, în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (1.500 de euro şi 15.750 de lei), prin intermediul inculpatului Muşat Constantin. În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Niculăiţă Iacob a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul lui Muşat Constantin suma de 6.000 de euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte administrarea unor probe în cursul cercetării judecătoreşti, din care să rezulte o altă stare de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, astfel încât rezultatul procesului să fie aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător”, după cum se arată în comunicatul dat publicităţii ieri de DNA. În cursul zilei de 10 noiembrie 2013, procurorul Niculăiţă Iacob a fost prins în flagrant primind 6.000 de euro de la denunţător, fiind reţinut de procurorii craioveni din cadrul DNA, o zi mai târziu Curtea de Apel Craiova dispunând arestarea preventivă a sa.

A recunoscut comiterea faptelor

Procurorul Niculăiţă a recunoscut în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova comiterea faptelor, a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, complicele său la fel, aşa că procesul s-a finalizat rapid. Joi, 9 ianuarie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa în cauză. Procurorul a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare şi s-a menţinut arestarea preventivă faţă de el. În plus, a fost menţinut şi sechestrul instituit de procurorii DNA Craiova asupra bunurilor sale, fiind obligat la 8.600 lei cheltuieli judiciare.

„Condamnă pe inculpatul Niculăiţă Iacob la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. Scade din pedeapsa aplicată inculpatului Niculăiţă Iacob perioada reţinerii şi arestării preventive de la 10.11.2013 la zi. Obligă inculpatul Niculăiţă Iacob să restituie denunţătorului Constantin Mihai Marius suma de 22.500 lei, din care suma de 2.713 lei şi 500 Euro a fost ridicată de organele judiciare. Constată că suma de 6.000 Euro pusă la dispoziţie de organele judiciare pentru organizarea flagrantului din data de 10.11.2013, a fost recuperată integral. Menţine arestarea preventivă a inculpatului Niculăiţă Iacob. Menţine măsura sechestrului asigurator dispusă prin Ordonanţa nr 242/P/2013 a DNA – Serviciul Teritorial Craiova asupra bunurilor inculpatului Niculăiţă Iacob. În baza prev. art. 191 C. proc. pen. obligă inculpatul Niculăiţă Iacob la plata sumei de 8.600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.

Complicele procurorului caracalean, Constantin Muşat, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 5 ani. El trebuie să achite 2.100 lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atât de inculpaţi, cât şi de procurori.