Pentru craioveni, ghișeul pentru taxe s-a mutat și pe internet

2
140

Craiovenii pot să își plătească taxele și impozite fără să mai meargă la ghișeele pe care Direcția de Taxe și Impozite le are deschise în cele trei zone ale municipiului. Cea mai simplă modalitate este, paradoxal, și cea mai puțin utilizată de contribuabili. Pentru că anul trecut au fost puțini craioveni care și-au achitat taxele prin alte metode decât plata în numerar, autoritățile își propun să explice mai bine cum pot craiovenii să nu mai fie datori la bugetul local fără a mai ajunge la ghișee. 

Plata cu numerarul presupune un drum până la ghișee și, dacă este coadă, câteva minute bune petrecute până să le vină rândul să-și plătească taxele și impozitele datorate la bugetul local. Conducerea Direcției de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Craiova îi anunță pe contribuabili că, pe lângă modalitatea clasică, mai există și alte posibilități pe care le au la îndemână. Reprezentanții direcției locale îi încurajează pe plătitorii de taxe să le folosească pe oricare dintre ele. „Toată lumea știe că taxele se plătesc la ghișeu. Dar avem și alte variante care nu au fost foarte popularizate și pe care noi vrem să le prezentăm cetățenilor, încurajându-i să le folosească, unele dintre ele având avantajul că economisesc timp”, a declarat Elena Bonescu, directorul Direcției de Taxe și Impozite.

Prin Trezorerie sau prin internet banking

Elena Bonescu

Atât firmele, cât și persoanele fizice pot să plătească taxele cu ordin de plată. Directorul Bonescu a explicat că, pentru acest lucru, contribuabilul trebuie să intre pe site-ul Primăriei, www.primariacraiova.ro, la secțiunea „Informații utile”, de unde pot lua codurile conturile IBAN, corespunzătoare plăților dorite. Plata efectivă se face apoi la Trezoreria Municipiului Craiova, banii fiind virați în contul respectiv. O altă modalitate este prin internet banking. Pentru acest lucru, contribuabilii trebuie să aibă un cont de internet banking deschis la orice bancă, din care să facă un virament bancar, în lei, din contul propriu în contul IBAN care este asociat tipului de impozit pe care îl are achitat. O a treia metodă este prin mandat poștal, contribuabilul trebuind să se prezinte la oficiul poștal cel mai apropiat de unde poate achita impozitul pe clădire, teren sau auto.

Parola care se te scutește de toate drumurile

Cea mai simplă modalitate este însă plata prin internet. Direcția de Taxe și Impozite a Primăriei Craiova s-a înregistrat în Sistemul Național Electronic de Plată a Taxelor și Impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), tuturor contribuabililor, persoane fizice și persoane juridice autorizate, înregistrați în baza de date a primăriei le-au fost atribuite usere și parole cu care se vor autentifica în vederea plăților pe site-ul www.ghiseul.ro. „Întâi vin la noi și le eliberăm aceste usere și parole, care sunt valabile cât timp dețin în proprietate bunurile respective. Cu acestea se autentifică pe site și pot plăti din card. Este o operațiune foarte simplă și nu necesită decât un singur drum, fiind asigurați pentru mulți ani de atunci înainte. Eu zic că se merită și îi încurajez pe craioveni să folosească această metodă”, a mai spus directorul Elena Bonescu.

Nu se percepe nici un fel de comision

Primăria Craiova pune la dispoziția craiovenilor și un sistem de vizualizare online a taxelor și impozitelor. El se găsește pe site-ul instituției www.primariacraiova.ro, la secțiunea „Taxe și impozite/Informații obligații fiscale”. Pentru a-l putea accesa, contribuabilul trebuie să meargă întâi la Direcția de Taxe și Impozit, de de unde primește, la fel, un user și o parolă, cu ajutorul cărora va putea controla în orice clipă rolul pe care îl deține. „Pentru plata cu cardul pe ghiseul.ro, comisionul este zero, iar operațiunea se poate face cu orice card, de debit sau credit, emis de orice bancă. Plata se poate face total sau parțial, la fel ca în cazul în care se plătește cu numerar, și nu se plătește comision suplimentar la efectuarea tranzacției”, a mai spus directorul Bonescu. Pe lângă taxe și impozite, cetățenii își pot plăti și amenzile contravenționale pe baza datelor din procesele-verbale.

2 COMENTARII

  1. Totul pare perfect, dar se omite un aspect. Anul trecut am achitat impozitul online dar am asteptat la ghiseu cca. o ora pentru a-mi ridica rovineta de parcare!!!

Comments are closed.