Razie cu mascaţi printre „bulgăroaice”

1
401

O acţiune de amploare vizând creşterea gradului de siguranţă rutieră a fost organizată, ieri, de poliţiştii Biroului Rutier Craiova. Oamenii legii au oprit, pe bulevardul „Ştirbei Vodă”, aproape 90 de autovehicule, toate înmatriculate în străinătate, cinci dintre ele fiind imobilizate după ce oamenii legii le-au reţinut plăcuţele cu numerele de înmatriculare pentru lipsa poliţei de răspundere civilă auto pentru pagubele produse în urma accidentelor (RCA). Vociferările obişnuite ale celor traşi pe dreapta de poliţişti au fost înăbuşite de prezenţa „mascaţilor”. Acţiunile preventive desfăşurate în trafic de poliţiştii de la Rutieră sunt perfect îndreptăţite având în vedere că în perioada ianuarie – septembrie s-au înregistrat în Dolj 194 de accidente rutiere grave în care au decedat 47 de persoane şi au fost rănite grav 175.

Poliţiştii rutieri craioveni au organizat, ieri, pe principalele artere rutiere din municipiul Craiova o amplă acţiune, împreună cu reprezentanţii Registrului Auro Român – Agenţia Dolj şi „mascaţii” Serviciului Acţiuni Speciale, care a avut drept scop creşterea gradului de siguranţă rutieră. Poliţiştii au urmărit verificarea autovehiculelor înmatriculate în alte state şi îndeplinirea condiţiilor legale pentru circulaţia acestora pe drumurile publice. Echipajele de poliţişti postate pe bulevardul „Ştirbei Vodă” au avut mult de lucru având în vedere că este o zonă intens tranzitată de „bulgăroaice” şi „englezoaice”. Mai multe maşini au fost trase pe dreapta, cu vociferările obişnuite ale şoferilor supăraţi că ei „au toate actele” sau că „tocmai pe mine te găsişi să mă opreşti…”. Şi încă de la primele maşini oprite poliţiştii au dat peste conducători auto care nu aveau poliţe RCA valabile. În aceste condiţii, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare, autovehiculul neavând voie să mai circule pe drumurile publice.

Deşi conştienţi că nu au documentele în regulă, ocupanţii maşinilor au încercat să-i impresioneze pe poliţişti cu ameninţări de reclamaţii peste tot, apoi au trecut la rugăminţi, iar în final s-au potolit, întrebând ce au de făcut pentru a intra în legalitate. Astfel, „pe parcursul acţiunii, oamenii legii au verificat aproape 90 de autovehicule înmatriculate în străinătate, iar în urma neregulilor constatate au aplicat 28 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 8.280 lei. Totodată, poliţiştii doljeni au reţinut două permise de conducere şi au retras patru certificate de înmatriculare, precum şi cinci seturi de plăcuţe de înmatriculare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, subcomisar Alin Apostol.

Peste 1.100 de fapte penale constatate în 9 luni

Asemenea activităţi, menite să ducă la creşterea gradului de siguranţă rutieră şi asigurarea unui trafic fluent, au reprezentat şi pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2015 principalele obiective ale poliţiştilor rutieri doljeni. Pentru realizarea acestora oamenii legii au desfăşurat activităţi specifice pentru prevenirea accidentelor rutiere şi combaterea infracţiunilor la regimul circulaţiei. Poliţiştii doljeni au urmărit conştientizarea tuturor participanţilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun atunci când încalcă normele rutiere în scopul adoptării de către aceştia a unei conduite preventive şi responsabile în trafic. Astfel, în urma activităţilor zilnice întreprinse de oamenii legii, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, au fost constatate 1.142 de fapte de natură penală. De asemenea, poliţiştii rutieri au aplicat 56.927 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcări ale legislaţiei rutiere în vigoare, cu 1.930 mai multe decât în perioada similară a anului trecut, iar peste 17.000 dintre acestea au fost aplicate conducătorilor auto care au călcat mai mult decât trebuie pedala de acceleraţie, încălcând regimul legal de viteză.

194 de accidente grave, cu 47 de morţi

Totodată, oamenii legii au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 4.972 de permise de conducere, cu 1.015 mai multe ca în 2014, şi au retras 1.425 de certificate de înmatriculare, cu 364 mai multe ca în perioada similară a anului precedent. De asemenea, în primele 9 luni ale anului 2015 poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi investigative complexe în vederea identificării a 36 conducători auto care, după comiterea unui accident de circulaţie, au părăsit  locul accidentului, 5  dintre aceştia fiind reţinuţi/arestaţi preventiv.

Din nefericire, în ciuda tuturor activităţilor desfăşurate în judeţul nostru s-au produs 194 de accidente rutiere grave, înregistrând o uşoară creştere faţă de perioada similară a anului 2014, când s-au produs 192 de accidente. Acţiunile organizate de poliţiştii rutieri şi conduita preventivă adoptată de participanţii la trafic au dus la scăderea numărului persoanelor decedate şi al persoanelor rănite grav în urma accidentelor rutiere, astfel în primele 9 luni ale anului 2015, în accidentele rutiere produse în Dolj au decedat 47 de persoane  şi au fost rănite grav 175, faţă de 51 persoane decedate şi alte 178 persoane rănite grav, în anul 2014.

Principalele cauze generatoare de accidente în judeţul Dolj, în perioada analizată, sunt viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum şi neacordarea de prioritate autovehiculelor care au acest drept, topul fiind completat de neacordarea de prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii. „În perioada următoare, poliţiştii rutieri doljeni vor continua, cu mai multă fermitate,  seria activităţilor pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi combaterea principalelor cauze generatoare de accidente”, a mai precizat subcomisar Alin Apostol.

Comments are closed.