Primăria Craiova a început să împodobească orașul

0
172

Craiova se pregătește de sărbătorile de iarnă. Primele ghirlande de lumini au început să fie montate prin oraș, angajații lucrând de zor pentru a se putea apăsa pe butonul iluminatului festiv pe data de 1 Decembrie. Cea mai mare surpriză va fi Centrul Vechi, care va fi decorat în așa fel încât să-i poarte pe craioveni în magia sărbătorilor de iarnă.

Vremea frumoasă a lui noiembrie îi ajută pe angajații Primăriei care muncesc de zor să instaleze miile de luminițe ce vor străluci în perioada sărbătorilor de iarnă. Încurcați oarecum de decorul de frunze portocalii al toamnei care încă mai persistă, muncitorii zâmbesc și se cațără pe schele agățând ghirlandele pe stâlpii de iluminat. S-a început cu centrul orașului, care, evident, trebuie să fie luminat ca-n poveștile de iarnă, aici apărând și primele figurine. Fulgii de zăpadă, clopoțeii și cetinile de brad, deocamdată stinse acum, decorează totuși nevăzut Piața Prefecturii. Tot acum se împodobesc și copacii din English Park, care vor fi o adevărată feerie atunci când vor fi împrăștia și lumină, dar și clădirea Primăriei Craiova.

Iluminatul va fi pornit pe 1 Decembrie

Autoritățile spun că, în acest an, iluminatul de sărbători va fi cu totul și cu totul nou și le va atrage atenția craiovenilor. În această iarnă, decorarea orașului nu se mai face nici de firma Luxten, care ne obișnuise deja cu figurinele pe care le foloseau în fiecare iarnă, și nici de Primărie. Noul operator care a concesionat, prin licitație, sistemul public de iluminat public, dar și luminile de sărbători, are tradiție în decorarea orașelor pentru sărbătorile de iarnă. Firma Flash Lighting Services din București a asigurat, în anii trecuți, iluminatul festiv în mai multe orașe din țară, printre care Brașov, Constanța, Iași, Alba-Iulia și Tulcea. La Craiova, luminițele de sărbători vor fi aprinse, ca în fiecare an, pe data de 1 Decembrie, pentru a marca Ziua Națională, dar și pentru a le oferi craiovenilor posibilitatea să se bucure un timp mai îndelungat de farmecul sărbătorilor.

Patinoarul ar trebui să fie deschis pe 15 noiembrie

În Piața Prefecturii va fi amenajat, în curând, și patinoarul artificial. Pentru a se câștiga spațiu – fiindcă piața va găzdui concertele de Crăciun și Revelion – gheața va fi turnată de jur împrejurul fântânii arteziene. Deși consilierii municipali au strâmbat din nas la această idee, pe care au considerat-o inestetică, reprezentanții municipalității au motivat că oamenii, și îndeosebi copiii, s-au obișnuit să se distreze pe un patinoar și nu puteau fi dezamăgiți, dar că va fi ultimul an când va fi montat în Piața Prefecturii. Un posibil amplasament ar putea fi peste parcarea subterană, fiind astfel și mult mai aproape de Orășelul Copiilor care se organizează pe esplanada Teatrului Național. Patinoarul ar trebui să fie deschis pe 15 noiembrie, aceasta fiind data din contractul de concesiune a spațiului.

Târg de Crăciun în Centrul Vechi

Adevărata atracție va fi însă în Centrul Vechi al Craiovei. Deocamdată nu au început să se facă amenajările, însă autoritățile spun că decorațiunile ce vor putea fi admirate acolo vor fi deosebite, purtându-i pe craioveni într-o lume de poveste. În Piața „Frații Buzești” se va amenaja un Târg de Crăciun pe care autoritățile îl prezintă încă de pe acum ca fiind cel mai frumos din ultimii ani. „Vrem să-l facem mult mai frumos ca în anii trecuți, când nu am putut să avem nici iluminatul de sărbători cum ni l-am fi dorit. S-a făcut cu un miliard de lei vechi, ori unii își pun prin curte pe la ei luminițe de suma asta, nu în tot orașul. Dar am fost în situația când nu am avut contract cu o firmă de iluminat și am lucrat pe un buget de avarie. Însă anul acesta va fi totalmente altceva”, a promis primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.