Stelian Tănase, scriitor şi fost şef al TVR, va conferenţia la Craiova

0
355

Invitatul „Întâlnirilor SpectActor” din luna octombrie este scriitorul Stelian Tănase, care – duminică, 18 octombrie, de la ora 11.00, la Sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Naţional din Craiova – va susţine conferinţa „Un secol urât şi scurt – secolul XX”. Moderator: scriitorul Nicolae Coande. Cu acest prilej, Stelian Tănase va lansa în premieră pe ţară noul său roman „Dracul şi mumia” publicat anul acesta la Editura „TREI”, o reeditare, după apariţia în 2009 la „Adevărul”.

Subintitulată „Un basm din secolul trecut”, cartea lui Stelian Tănase este un roman şocant despre răul din om, intriga fiind declanşată de dispariţia mumiei lui Lenin din Piaţa Roşie. Mottoul cărţii este împrumutat din Karl Marx: „…poţi să te aliezi cu Dracu’, dar trebuie să te asiguri că tu îl vei înşela pe el, şi nu invers”. Stelian Tănase spune că s-a documentat 18 ani pentru acest volum, inclusiv prin numeroase călătorii în străinătate. Romanul urmează să fie lansat şi la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2015, ediţia a XXII-a, care va avea loc în perioada 18-22 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Născut la 17 februarie 1952, în Bucureşti, Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune şi analist politic. În 1977 a absolvit Facultatea de Filosofie-Istorie a Universităţii din Bucureşti. Profesor universitar dr. la Facultatea de Știinţe Politice, Stelian Tănase a fost o figură marcantă a societăţii civile româneşti în primii ani postdecembrişti, primul preşedinte al Grupului de Dialog Social (GDS), redactor şef al revistei „22”, fondator (alături de Dan Pavel) al primei reviste de ştiinţe politice din perioada postcomunistă, „Sfera Politicii”. A fost vicepreşedinte al PAC (1991), deputat în Parlamentul României din partea Convenţiei Democratice (1992-1996), preşedinte al Societăţii Române de Radio şi Televiziune (2013-2015).

Stelian Tănase a fost demis, pe 23 septembrie a.c., din funcţia de director al TVR, după ce plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a respins raportul de activitate cu 115 voturi „pentru” şi 222 voturi „împotrivă”. Validată în funcţia de director interimar, pentru cel mult şase luni, a fost Irina Radu.