Daniel Constantin: Ultimii 25 de ani nu au însemnat decât o devalizare a sistemului de irigaţii

0
149

Sistemul de irigaţii din România a fost distrus sistematic în ultimii 25 de ani, fiind urgent nevoie de o lege care să asigure finanţarea pentru refacerea infrastructurii în acest domeniu, a afirmat, ieri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă la Piteşti. “Din păcate, ultimii 25 de ani (…) nu au însemnat altceva decât o devalizare a sistemului de irigaţii (…), chiar dacă a fost o devalizare de multe ori, să spunem aşa, legală. Din acest punct de vedere mi s-a certificat încă o dată faptul că este nevoie de o lege care să vină, pentru prima dată după 25 de ani, să investească o sumă foarte mare pentru a reabilita sistemul de irigaţii la nivel naţional”, a declarat Constantin la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul a dat ca exemplu judeţul Argeş, unde de la o suprafaţă de 25.000 de hectare care se putea iriga în 1989 s-a ajuns ca irigaţiile să nu mai fie folosite deloc la nivelul anului 2015. El a făcut, în acest context, un apel către toţi parlamentarii, inclusiv cei din opoziţie, să voteze săptămâna viitoare legea irigaţiilor. “Prin proiectul de lege care alocă un miliard de euro pe cinci ani de zile pentru infrastructura principală, la care adăugăm proiectele cu fonduri europene unde îi invităm pe cei care au constituit asociaţii de udători să aplice, putem să avem încet-încet (…) o infrastructură de irigaţii viabilă, pe care s-o folosească fermierii. De aceea, vreau să fac un apel către toţi parlamentarii din ţară, ca săptămâna viitoare să treacă peste orice fel de orgoliu politic sau ambiţie politică şi să voteze un proiect pe care, dacă vor câştiga alegerile din 2016, îl vor implementa chiar şi dânşii. Pentru că e un proiect care abia începe la 1 ianuarie 2016 şi se finalizează, după calculele noastre, la 31 decembrie 2020”, a spus Daniel Constantin.

Săptămâna trecută, în plenul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare, prin care se viza alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii în vederea reducerii costurilor, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptarea legilor organice. Ministrul Agriculturii a anunţat, ulterior, că a reuşit să treacă prin comisia de specialitate din Camera Deputaţilor proiectul Ordonanţei nr. 4/2015 referitoare la angajarea a 995 de persoane la ANIF şi care cuprinde toate prevederile proiectului de lege privind infrastructura de îmbunătăţiri funciare respins de plen.