Craiova are o strategie culturală pe 10 ani

0
349

Consilierii municipali au aprobat, în ședința extraordinară de joi, Strategia culturală a Craiovei pe următorii 10 ani. Activitățile pe care și le propune autoritatea locală acoperă perioada în care se pregătește candidatura pentru obținerea statutului de Capitală Europeană a Culturii, dar și patru ani după 2021, an în care Bănia ar putea câștiga marele titlu, dat fiind faptul că se vorbește tot mai mult de poziția de favorit al competiției.   

Primăria Craiova ar urma să-și depună oficial candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 chiar la sfârșitul acestei săptămâni, data de 10 octombrie fiind stabilită prin calendarul competiției pentru toate cele 12 orașe din România care și-au anunțat participarea. Joi, într-o ședință extraordinară, aleșii locali au supus la votat Strategia culturală a Craiovei pe o perioadă de 10 ani, un document extrem de important la dosar. „Eu rămân plăcut surprins. Salut acest lucru, fiind convins că sunt obiectivele care se stabilesc pentru cultura din Craiova . Felicit pe toți cei care au contribuit și au lucrat la ea și sper să o pună în aplicare”, a afirmat consilierul municipal Ionel Pană.

Vot în unanimitate al CLM Craiova

Față de varianta inițială, proiectul de hotărâre a suferit o modificare, în sensul că au fost formulate două articole noi. Juristul Primăriei Craiova, Ovidiu Mischianu, a anunțat, în plen, că a fost introdus articolul 1, cu următorul conținut: „Se aprobă candidatura municipiului Craiova la acțiunea Uniunii Europene de Capitală Culturală Europeană 2021”. La articolul 2, s-a aprobat strategia culturală pentru perioada 2015-2025, prevăzută în anexă, iar la articolul 3, primarul, prin aparatul de specialitate, vor duce la îndeplinire prevederile hotărârii. Votul a fost în unanimitate pentru acest proiect.

Strategia este structurată pe 10 axe prioritare

Fiind vorba de o competiție, care într-o primă fază se face pe baza dosarelor, strategia culturală are, deocamdată, un caracter secret. Așa se face că autoritățile locale nu au putut să dezvăluie acțiunile culturale pe care și-a propus să le facă de acum încolo. Totuși, pe următorii zece ani, municipalitatea din Craiova și-a stabilit care sunt axele prioritate pe care se va baza. Este vorba de 10 mari teme în jurul cărora se va dezvolta viața culturală în Bănie, și anume: cultura și tinerii; excelența în cultură; integrarea valorilor cultural europene; creativitatea; cultura și dezvoltarea; echilibru și armonie culturală; tradiție, istorie și patrimoniu; cultură și minorități; economia cultural-turistică; creații și tehnologii contemporane.

Imbatabili la portofoliul de proiecte culturale

Craiova a intrat în competiție în decembrie 2014, autoritățile alegând să anunțe oficial candidatura municipiului nostru într-un cadru simbolic, organizat la Bruxelles. Timp de aproape un an s-a pregătit dosarul de candidatură, toate instituțiile de cultură din oraș fiind antrenate să propună și să desfășoare activități din cele mai diverse. Pe lângă festivalurile cu tradiție, s-au produs și evenimente noi, care s-au bucurat de mare succes. Zilele „Mihai Viteazul”, care se bazează pe parfumul costumelor medievale, Festivalul Antic Pelendava, care recreează atmosfera vechii cetăți Pelendava, seria de concerte vocal-simfonice, organizate de Filarmonica „Oltenia” și găzduite de Sala Polivalentă, Festivalul „Puppets Ocuppy” Street al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” și mega-concertul „Carmina Burana”, organizat în Piața Prefecturii, pe lângă multe altele, au atras, de departe, cei mai mulți participanți.

Toată Oltenia susține candidatura Băniei

Pe lângă portofoliul bogat de activități culturale, cel de-al doilea atu puternic cu care Craiova se prezintă în fața juriului este și susținerea pe care o are din partea întregii regiuni a Olteniei. Alături de municipiul nostru se află județele Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea, care pun la bătaie patrimoniul lor cultural și turistic. Chiar recent, județul Mehedinți a reabilitat și a redeschis publicului vizitator vechea Cetate a Severinului, inaugurare la care au fost invitați și partenerii din Craiova, primarul Lia Olguța Vasilescu participând la eveniment. În semn de susținere, cele patru județe ale Olteniei au alocat fiecare o sumă asemănătoare de la buget – 4 milioane de lei – pentru activitățile culturale care vor fi circumscrise proiectului Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.