A fost prins cu unitatea de calculator în brate / Fost ofițer de la „Arme”, condamnat definitiv pentru luare de mită

0
418

Fostul ofiţer Mircea Daniel Marin de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP) din cadrul IPJ Dolj, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 7 ani, pentru luare de mită și trafic de influență. Sentinţa a rămas definitivă marți, 7 ianuarie a.c., când judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins recursul declarat de inculpat împotriva sentinței pronunțate pe fond de Curtea de Apel Craiova în aprilie 2013. Mircea Daniel Marin a fost prins în flagrant cu o unitate de calculator primită drept şpagă, a fost reţinut pe 11 martie 2013 şi eliberat pe 19 martie. Pe 31 martie 2013 raporturile sale de muncă cu IPJ Dolj au încetat, acesta părăsind rândurile polițiștilor.

Comisarul Mircea Daniel Marin, de 55 de ani, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (BAESP) de la IPJ Dolj, a fost reţinut pe 11 martie 2013 pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant de lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, pe „Calea Bucureşti” din Craiova, cu o unitate de calculator în braţe pe care o primise drept şpagă. Potrivit procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Craiova, care au coordonat cercetările în dosar, „în cursul lunii februarie 2013, inculpatul Marin Mircea Daniel a pretins de la un denunţător o unitate centrală de calculator, în valoare de 2.500 lei, pentru ca în schimb să propună o soluţie favorabilă în dosarul penal în care îl cercetează pe denunţător pentru o infracţiune la legea armelor şi muniţiilor şi pentru a interveni la procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, astfel încât, în respectivul dosar, să se aplice o sancţiune administrativă şi să se dispună restituirea armei către denunţător”. Pe 12 martie a.c., magistraţii Curţii de Apel Craiova au dispus arestarea preventivă pe 29 de zile a ofițerului IPJ Dolj. Acesta a făcut recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a admis recursul, pe 19 martie  2013, înlocuindu-i arestarea preventivă cu obligarea de a nu părăsi ţara.

Pe 1 aprilie a fost trimis în judecată, iar pe 24 aprilie, după ce a recunoscut fapta și a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, magistrații Curții de Apel Craiova l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 7 ani. Judecătorii au luat act că unitatea de calculator, în valoare de 2462,71 lei a fost restituită martorului denunţător şi l-au obligat pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare către stat în cuantum de 5.100 lei.

Chiar dacă, în ultima zi a lunii martie 2013 comisarul Marin a demisionat din cadrul Poliției doljene, el a atacat hotărârea Curții de Apel Craiova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). N-a avut mai mult succes decât pe fond. Judecătorii de la ÎCCJ au respins, ca nefondat, recursul fostului ofițer al IPJ Dolj Decizia a fost luată pe 7 ianuarie a.c. și este definitivă: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de inculpatul Marin Mircea Daniel împotriva sentinței penale nr.103 din 24 aprilie 2013 a Curții de Apel Craiova – Secția Penală și pentru Cauze cu Minori. Definitivă. Pronunțată, în ședință publică, azi 07 ianuarie 2014, se arată în încheierea de ședință a ÎCCJ.