Proiect pilot la nivel naţional / DGASPC Dolj va înmâna Cardul european pentru dizabilitate

0
57

dpcDupă ce a implementat cardul european de sănătate, România aduce în următoarea perioadă cardul european pentru dizabilitate. Este documentul care dă dreptul persoanelor cu dizabilităţi la acces gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber, în statele membre ale Uniunii Europene participante la proiectul “Asigurarea mobilităţii pentru persoane cu dizabilităţi în România şi Europa” implementat de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi finanţat de Comisia Europeană. Primul lot gratuit va fi de 50.000 de carduri la nivel naţional, numărul fiind stabilit prin programul de debut. Documentul va fi valabil până în 2020.

          Titularii de card ce călătoresc în alte state vor avea acces, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii cu dizabilităţi ai statului respectiv, la anumite drepturi, permiţând astfel un tratament egal şi facilitând mobilitatea în spaţiul european. Serviciile stabilite de fiecare stat membru UE participant la proiect de care beneficiază persoanele cu handicap în baza cardului vor fi postate pe site-ul proiectului, www.carddizabilitate.gov.ro. Țările incluse în acest proiect sunt Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda şi Malta.

Primul pas, cererea la DGASPC Dolj

          „Copiii şi adulţii cu handicap beneficiază de Cardul European pentru dizabilitate, dacă deţin certificat de încadrare în grad de handicap, în termen de valabilitate. Persoanele îndreptăţite – persoana adultă cu handicap sau în cazul minorului reprezentantul legal al acestuia – vor depune în scris la DGASPC Dolj – Serviciul Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale (Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 22, camera nr. 37) sau electronic, la adresa de email office@dgaspcdolj.ro, o cerere însoţită de o fotografie tip buletin (3 x 4 cm) şi de datele de contact (telefon fix sau mobil, adresa e-mail). În cazul în care se va opta pentru varianta de transmitere a fotografiei în format electronic, se vor păstra aceleaşi dimensiuni ale fotografiei”, ne-a precizat Florin Stancu, directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Publică şi Protecţia Copilului Dolj.florin stancu

          Programul de lucru cu publicul al Serviciului Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale este de luni până joi, între orele 09.00 – 13.00. Cererea pentru acordarea Cardului European pentru Dizabilitate se poate obţine de la Serviciul Evidenţă şi Plată Prestaţii Sociale sau poate fi descărcată de pe pagina de internet a DGASPC Dolj– www.dgaspcdolj.ro, secţiunea – Prestatii sociale si facilitati persoane cu handicap sau sectiunea Formulare on-line. Cardul european pentru dizabilitate va fi eliberat de către DGASPC Dolj, prin persoanele responsabile desemnate în acest sens.  Documentul, nominal şi netransmisibil, va fi valabil până în luna august 2020.

Numărul naţional este limitat la 50.000

          După cum am aflat de la conducerea DGASPC Dolj, proiectul pilot “Asigurarea mobilităţii pentru persoane cu dizabilităţi în România şi Europa” implementat de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi şi finanţat de Comisia Europeană înseamnă, concret, emiterea la nivelul întregii ţări a 50.000 de carduri europene pentru dizabilitate. Astfel, cu cât mai repede vor depune doljenii în cauză cererile la DGASPC Dolj, cu atât structura din Bucureşti va procesa datele şi va emite cardul. Primele 200 de cereri sunt aşteptate să fie transmise de specialiştii sociali doljeni până la mijlocul lunii în curs către Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi. La nivelul Doljului, repartizarea actuală pe grade de handicap este următoarea: grav – 5.893 persoane; accentuat – 7.767 persoane; mediu – 2.240 persoane; uşor – 332 persoane.