Romanţe, muzică populară şi cântece de petrecere, pe scena Festivalului Naţional „Ioana Radu”

0
875

Ioana Radu afis„Încercăm mereu să găsim o modalitate să placă şi să surprindă, în acelaşi timp”, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Amelia Etegan, directorul Festivalului Naţional „Ioana Radu”, referindu-se la organizarea acestui eveniment. Cortina celei de-a VII-a ediţii se va ridica mâine, ora 19.30, la Teatrul Naţional din Craiova, în cadrul celor două seri de spectacol peste 20 de interpreţi aducând în faţa publicului atât romanţe, cât şi muzică populară şi cântece de petrecere. Alături de nume sonore, precum Ioana Cristea, Ion Amititeloaie, Dinu Iancu Sălăjanu sau Matilda Pascal Cojocăriţa, pe scenă vor urca mulţi tineri craioveni, între care şi Zorina Bălan – câştigătoarea Trofeului „Crizantema de Aur” din acesta an, la cea de-a 49-a ediţie a îndrăgitului festival desfăşurat la Târgovişte, între 20 şi 22 octombrie. Fiecare dintre cele două seri se va încheia cu un recital extraordinar de muzică lăutărească: Constantin Lătăreţu şi taraful său – joi, Maria Buză şi Taraful „George Pătraşcu” – vineri. Biletele pentru spectacole se pot fi cumpărate de la Agenţia TNC, la preţul de 30 lei / seară.

„Un omagiu adus Marii Doamne a Romanţei Româneşti”

«Festivalul Naţional „Ioana Radu” se doreşte un omagiu adus Marii Doamne a Romanţei Româneşti. Ioana Radu este un cetăţean al Craiovei, un om care ne-a reprezentat întotdeauna şi care a ridicat romanţa la rang de muzică cultă. Mulţi au fost aceia care au încercat să-i calce pe urme, puţini dintre ei au găsit însă drumul şi nimeni n-a făcut-o mai bine decât ea. Ar trebui să fim mândri că această mare doamnă a fost concitadina noastră pentru o lungă perioadă de timp şi este legată de aceste locuri şi de oamenii de aici, pentru că aici şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa, aici a cântat. Iar această legătură s-a văzut şi de-a lungul vieţii sale: de fiecare dată se întorcea cu mare drag la Craiova. Și şi-a dorit să aibă un festival care să vorbească despre muzica pe care ea a iubit-o atât de mult…», a spus, ieri, în cadrul conferinţei de presă, Amelia Etegan, director al festivalului şi manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj. Instituţia este organizatoare a evenimentului din 10-11 noiembrie, cu susţinerea Consiliului Judeţean Dolj şi sprijinul a 20 de parteneri media.

21 de solişti, două orchestre şi două tarafuri

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Naţional „Ioana Radu” se va deschide mâine-seară, la ora 19.30, cu spectacolul interpreţilor Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu-Ballo, Dinu Iancu Sălăjanu, Ştefania Rareş, Constantin Florescu, Nineta Popa Ionescu, Alla Cebotari, Lavinia Bârsoghe, Maria Rotaru, Marian Niţă, cărora li se vor alătura Constantin Lătăreţu împreună taraful său. Vineri, 11 noiembrie, tot de la ora 19.30, publicul îi va putea asculta pe Alina Mavrodin, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ioana Cristea, Ion Amititeloaie, Casandra Maria Hauşi, Maria Golban Şomlea, Mădălina Stoica, Liviu Olteanu, Zorina Bălan, precum şi Maria Buză şi Taraful „George Pătraşcu”. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Dor românesc” din Bistriţa-Năsăud (dirijor: Ştefan Cigu) şi Orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova (dirijor: Nicu Creţu). Ambele seri de spectacol vor fi prezentate de actorii craioveni Anca Dinu şi Marian Politic.Ioana Radu - conferinta de presa (1)

Romanţa merge şi la sufletul tinerilor

O mare încredere a fost acordată, la această ediţie, tinerilor solişti craioveni – Lavinia Bîrsoghe, Maria Rotaru, Mădălina Stoica, Liviu Olteanu, Zorina Bălan –, spune Nicolae Dumitru, referent în cadrul CJCPCT Dolj. „E bine să evolueze alături de marile voci şi să câştige curaj”, consideră domnia sa. Pe de altă parte, directorul Amelia Etegan este de părere că şi tinerii ştiu să aprecieze la fel de mult romanţa, o dovadă în plus fiind faptul că foarte mulţi aleg să o cânte.

«S-a spus despre romanţă că este o muzică ce place doar vârstnicilor. Eu n-am crezut niciodată acest lucru, ci că este un gen agreat de persoanele cu suflet. Atât timp cât romanţa merge la suflet, nu contează că ai 16 şi 40 de ani. O dovadă în plus este că la Festivalul „Crizantema de Aur” de la Târgovişte au fost foarte mulţi tineri. Dacă nu plăcea tinerilor, n-am fi văzut o astfel de participare acolo», a afirmat Amelia Etegan.

Șase ediţii, în instantanee fotografice

Pe lângă cele două seri de spectacol, craiovenii se mai pot bucura, zilele acestea, de o expoziţie de fotografie deschisă la Galeria de Artă „Cromatic” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj (strada „Al. Macedonski” nr. 28). Aceasta cuprinde 40 de instantanee de la ediţiile precedente ale Festivalului Naţional „Ioana Radu” – începând din 1998, când au răsunat primele acorduri în Salonul Maur al Palatului Minerva, la opt ani de la trecerea în eternitate a Ioanei Radu (n. 17 februarie 1917, Bucureşti; m 18 septembrie 1990, Bucureşti), până în 2014.