Două grupări infracţionale au fost destructurate / Suspecţi de fraude informatice „săltaţi” de oamenii legii

0
426

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au organizat o amplă acţiune vizând destructurarea a două grupări infracţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul mijloacelor de plată electronice. Acţiunile s-au întins pe mai multe zile, timp în care s-au făcut 16 percheziţii dintre care 10 în Dolj, iar restul în localităţi din Mehedinţi şi Olt, peste 30 de persoane fiind ridicate pentru audieri. Patru dintre membrii celor două grupări, care acţionau împreună, au fost arestaţi preventiv de judecătorii Tribunalului Dolj, însă ulterior, miercuri, 7 octombrie a.c., trei dintre ei au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Craiova, după gratii rămânând doar coodonatorul reţelei, căruia aceeaşi instanţă i-a respins ieri contestaţia.

La nivelul statelor Uniunii Europene, în luna octombrie se desfăşoară o amplă campanie destinată securităţii cibernetice, iniţiată de ENISA (European Network and Information Security Agency). Astfel, pe lângă o serie de acţiuni preventive organizate în mai multe unităţi de învăţământ din Craiova, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova a organizat şi o acţiune de combatere a criminalităţii informatice. Împreună cu poliţişti de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi cu procurori DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, oamenii legii au declanşat, pe 1 octombrie a.c., o operaţiune de anvergură, care s-a încheiat pe 5 octombrie a.c., vizând destructurarea a două grupări infracţionale specializate în infracţiuni prin intermediul mijloacelor de plată electronice. Astfel, două zile la rând, oamenii legii au făcut, în total, 16 percheziţii domiciliare – 10 dintre ele în Craiova, Siliştea Crucii şi Pieleşti, , 4 în Mehedinţi şi 2 în judeţul Olt –, peste 30 de persoane fiind ridicate şi aduse la audieri, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor zeci de calculatoare, laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, carduri de memorie, înscrisuri şi documente. Din cercetările întreprinse de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul BCCO Craiova a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, membrii grupărilor infracţionale organizate, care lucrau de cele mai multe ori împreună, au derulat activităţi de obţinere în mod fraudulos a datelor cărţilor de credit şi a altor date personale ale unor cetăţeni români şi străini (din state UE), pe care le-au utilizat apoi pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, între care bilete de avion, produse electronice, bijuterii, utilaje agricole, imobile şi terenuri. Mai exact, suspecţii clonau pagini web ale unor unităţi bancare sau alte instituţii oficiale, obţineau datele de identificare ale deţinătorilor de conturi şi făceau cumpărături on-line, achitate din conturile la care obţinuseră accesul. Mai mult, în cadrul anchetei s-a stabilit că membrii grupărilor vindeau altora date ale unor carduri sau conturi bancare obţinute fraudulos. Urmează să fie identificate toate persoanele care au căzut victime ale membrilor reţelei, în acest moment prejudiciul fiind estimat la zeci de mii de euro.

Coordonatorul reţelei a rămas după gratii

Peste 30 de persoane au fost ridicate şi aduse la sediul DIICOT – Serviciul teritorial Craiova în urma descinderilor, la finalul audierilor patru persoane fiind reţinute, apoi arestate preventiv. Este vorba despre Dan Neis, de 33 de ani, Paul Tuică, de 29 de ani, Nicolae Sima, de 58 de ani (arestaţi pe 2 octombrie a.c., la Tribunalului Dolj) şi de coordonatorul reţelei, Adrian Dumitrana, de 25 de ani, (arestat pe 6 octombrie), toţi din Craiova. Toţi cei patru inculpaţi au făcut contestaţii, iar miercuri, 7 octombrie, Curtea de Apel Craiova a dispus punerea în libertate a primilor trei, care au fost plasaţi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Adrian Dumitrana a rămas în arestul IPJ Dolj, după ce, ieri, Curtea de Apel Craiova i-a respins contestaţia. Acţiunile au fost desfăşurate cu sprijinul DOS, DIPI, al jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, iar pe parcursul cercetărilor s-a cooperat, în vederea strângerii probatoriului, cu unitatea Europol şi Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

„Ne bucurăm că am putut marca luna securităţii cibernetice cu această amplă acţiune de combatere a criminalităţii informatice, la care s-a muncit din greu, dar a fost o colaborare foarte bună între toţi cei implicaţi, pentru că activităţile s-au întins pe mai multe zile şi au fost extrem de solicitante. Ce pot să vă spun este că nu ne oprim aici, iar aceste acţiuni vor continua”, ne-a declarat comisar şef Silviu Văcaru, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova.