Grapini: România pierde exporturi de 1 miliard de euro pentru că nu are suficiente cusătoare şi ţesătoare

0
115

Multe românce consideră că este ruşinos să lucreze ca ţesătoare sau cusătoare, iar deficitul de personal rezultat în acest sector face ca România să piardă anual contracte de export de textile de 1 miliard de euro, a declarat agenţiei MEDIAFAX ministrul Maria Grapini.

„Din păcate, începem să pierdem cusătoarele şi ţesătoarele, pentru că ies la pensie şi altele în loc nu se mai angajează, considerând că a fi cusătoare este ceva ruşinos. Se pierd contracte foarte multe, avem solicitări de contracte de confecţii, de la confecţii de copii până la confecţii de textile de casă, lenjerii de pat, şi se refuză de către firme pentru că nu au oameni. Ştiu sigur şi companii din Timişoara sau din grupul de companii ale mele care au respins foarte multe contracte din lipsă de oameni”, a spus Grapini, care a înfiinţat şi condus mai multe afaceri în domeniul textil.

Practic, nu mai sunt femei care să coasă, afirmă ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism. Meseria de cusător, spune ea, este extrem de delicată şi necesită calităţi pur şi simplu native. Le şi capeţi cu timpul, dar este o meserie obositoare. „Amândouă meseriile, de cusătoare sau ţesătoare, sunt pe cale de dispariţie, nu se mai angajează, nu se mai duc la şcoală, ca să fie ţesătoare”, a continuat Grapini.

Dacă în anul 1990 lucrau în industria textilă aproape un milion de oameni, acum mai sunt circa 200.000 de angajaţi. „Industria exportă în jur de 5 miliarde de euro pe an. Scăderea personalului în industrie a fost determinată şi de retehnologizare, dar tot există deficit de personal. La aceste aproape 5 miliarde de euro export, România cu siguranţă ar mai putea adăuga încă 1 miliard de euro dacă ar avea oameni”, estimează ministrul. Maria Grapini crede că este nevoie în piaţă de minim 100.000 de oameni pregătiţi pe toate nivelurile, de la cusătoare, ţesătoare, vopsitori, lăcătuş care întreţine maşina, până la tehnician şi inginer textilist.