“Stejarii” au răsturnat “arţarii” la Leicester

0
170

România a revenit de la 0-15 cu Canada şi a câştigat primul meci de la Cupa Mondială de rugby

 

Echipa naţională de rugby a României a învins cu 17-15 (0-8) naţionala Canadei la Cupa Mondială de rugby, desfăşurată în Anglia. Pe arena din Leicester, „stejarii” au făcut o primă repriză foarte slabă, după care erau conduşi cu 8-0, „arţarii” reuşind un eseu şi transformând o lovitură de pedeapsă. Partea a doua a început la fel de prost pentru tricolori, după ce nord-americanii au mai reuşit o încercare, completată şi de transformare, iar scorul devenea 15-0. România a revenit însă datorită superiorităţii în grămadă, care a adus practic cele două eseuri reuşite de căpitanul Macovei, în minutele 53 şi 72. Înainte de al doilea, canadienii au rămas în inferioritate temporară, care a durat până la final. Ambele eseuri au fost transformate de Vlaicu şi scorul devenea 15-14. Tot pe grămadă au forţat „stejarii” victoria şi aveau să obţină o lovitură de pedeapsă de la 42 de metri cu 3 minute înainte de final, pe care Vlaicu a transformat-o impecabil. După eşecurile cu Franţa şi Irlanda, România îşi îndeplineşte obiectivul la acest turneu final, o victorie, şi va forţa depăşirea lui în ultimul meci, cu Italia, programat duminică. Dacă va trece de “squadra azzurra”, România îşi va asigura calificarea la următorul turneu final al Cupei Mondiale. Selecţionerul României, galezul Lynn Howells, a trimis în teren următorul XV: Lazăr, Turaşvili, Paulică Ion, Popârlan, Van Heerden, V. Ursache, Lucaci, Macovei (căpitan), Surugiu, Wiringi, Botezatu, Vlaicu, Kinikinilau, Lemnaru, Fercu, iar pe parcurs au intrat:  Calafeteanu, A. Ursache, Gal, Rădoi, Ţăruş, Carpo.

Cea mai importantă revenire din istoria Cupei Mondiale

Conform paginii de twitter a Cupei Mondiale, România a reuşit cea mai importantă revenire într-un meci din istoria Cupei Mondiale. Pentru că au pierdut la doar două puncte diferenţă, canadienii au  primit punctul bonus defensiv. “O victorie entuziasmantă pentru echipa noastră. Nu am jucat foarte bine toate cele 80 de minute. Devotamentul şi determinarea jucătorilor mei au câştigat meciul. Am spus mereu că asta e o semifinală pentru noi. Acum trebuie să jucăm finala cu Italia” a spus selecţionerul galez al României, Llynn Howells.

Fotografia de copertă a paginii de Facebook a turneului final prezenta ieri o imagine de grup a naţionalei României, după succesul cu Canada. Performanţa căpitanului Mihai Macovei, 42 de placaje în trei meciuri, cele mai multe până în prezent, este ilustrată cu o fotografie trucată, în care rugbistul român plachează un dinozaur. “Credem că Macovei poate să placheze aproape orice”, este mesajul care însoţeşte poza. Macovei are cu un placaj mai mult decât georgianul Mamuka Gorgodze şi cu două în plus decât canadianul Jamie Cudmore. Al patrulea în această ierarhie este uruguayanul Santiago Vilaseca (38), iar pe cinci se află alt român, Viorel Lucaci, tot cu 38 de placaje. În ierarhia all-time a Cupei Mondiale la placaje lider este neozeelandezul Richie McCaw, cu 193 în total, iar pe locul 4 este românul Ovidiu Toniţa, aflat la a 5-a prezenţă la Cupa Mondială, cu 132 de placaje, dar care s-a accidentat în meciul cu Irlanda.