Să preluăm comanda cu Finlanda!

0
181

Tricolorii mai au nevoie de 4 puncte în ultimele două meciuri pentru a fi siguri de calificarea la Euro 2016

Ecuaţia e simplă pentru tricolori: dacă strâng 4 puncte din meciurile cu Finlanda şi Feroe nu-I mai interesează ce se întâmplă în celelalte meciuri, asigurându-şi biletele pentru Franţa. Cu mai puţin de 4 puncte, stăm la mâna Ungariei, care ne-ar depăşi la egalitate de puncte, datorită rezultatelor directe favorabile. În acest caz am ajunge în baraj, iar acolo am întâlni echipe mult mai puternice decât cele de care am avut parte în cea mai uşoară grupă preliminară din istoria noastră. Marele atu al “tricolorilor” a venit la începutul săptămânii, când FRF a câştigat prin proces dreptul de a organiza meciul cu Finlanda în prezenţa spectatorilor. Biletele au fost ieftine şi se vând rapid, existând şanse mari ca ultima partidă oficială a tricolorilor din această campanie să se desfăşoare cu casa închisă.

Defensiva României, care a încasat un singur gol în preliminari, iar anul acesta a păstrat poarta intactă face obiectivul unui articol pe site-ul oficial al UEFA, în care se subliniază că “defensiva cea mai bună în aceste preliminarii nu este a campioanei mondiale, Germania, sau a Spaniei, Angliei sau Ţării Galilor, ci a României, care a primit doar un gol în 8 meciuri”. Problema noastră o reprezintă însă atacul, tricolorii marcând în 2015 un singur gol, prin Keşeru, contra Insulelor Feroe.

Iordănescu: “Fanii ne vor împinge spe poarta adversă”

Selecţionerul Anghel Iorădnescu e convins că sprijinul fanilor va conta extrem de mult pentru Raţ şi compania. “Jocul cu Finlanda fără spectatori ar fi fost foarte delicat pentru noi. Din fericire pentru echipa naţională, FRF a obţinut o victorie extrem de importantă la UEFA şi suntem siguri că vom avea lângă noi suporterii care îi vor împinge de la spate pe jucători. Aşa cum îi ştiu eu pe suporterii români, vor crea o atmosferă extraordinară şi mi-aş dori ca echipa să se ridice la nivelul fanilor. Fac apel la jucătorii noştri să dovedească de ce sunt în stare şi să se ridice la nivelul fanilor. Ne aşteaptă un meci dificil, un meci cu un adversar care încă mai speră şi crede că se poate califica. Doresc şi sper ca jucătorii să dea dovadă de concentare maximă şi seriozitate pentru a rezolva ecuaţia calificării cât mai rapid. Îi ştim îi cunoaştem, îi respectăm, ştim că va fi un meci dificil, dar nu ne temem de ei şi asta o vor dovedi jucătorii pe teren. Nu ştiu dacă jucăm cu doi atacanţi” a spus Iordănescu.

Cu finlandezii avem cea mai clară victorie din istorie

Ultima dată când Finlanda părăsea terenul neînvinsă dintr-un duel cu România se întâmpla în urmă cu mai bine de 30 de ani. Pe 6 iunie 1985, la Helsinki, într-un meci din preliminariile CM 1986 cele două formaţii încheiau la egalitate, 1-1. Tricolorii au deschis atunci scorul prin Hagi în timp ce Lipponen a egalat. Au urmat apoi 4 victorii ale tricolorilor, ultima consemnându-se în aceste preliminarii, 2-0 la Helsinki. Ambele reuşite ale României au fost marcate de Bogdan Stancu.De altfel, în cele 9 meciuri directe disputate din 1970 şi până în prezent, finlandezii nu au nicio victorie în faţa echipei noastre naţionale. Tot într-un meci cu Finlanda a fost şi cea mai clară victorie din istoria echipei naţionale a României. Pe 20 septembrie 1972, în calificările pentru CM 1974, tricolorii învingeau Finlanda cu 9-0. Cel mai bun jucător al Finlandei, Roman Eremenko, de la ŢSKA Moscova, nu face parte din lot pentru meciul din seara aceasta, fiind accidentat.

România – Finlanda

Arena Naţională, ora 21.45 (TVR 1)

România: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Dr. Grigore, Raţ – Pintilii, Hoban – Torje, B. Stancu, Sânmărtean – Keşeru. Antrenor: Anghel Iordănescu.

Finlanda: Hradecky – Arajuuri, Toivio, Moisander, Arkivuo – Ring, Sparv, Hetemaj – Pohjanpalo, Hamalainen, Pukki. Antrenor: Markku Kanerva.

Arbitru: Craig Thomson (Scoţia)

Clasamentul Grupei F

1. Irl. de Nord 8          5          2          1          12-6     17

2. România      8          4          4          0          7-1       16

3. Ungaria       8          3          4          1          6-4       13

4. Finlanda      8          3          1          4          7-8       10

5. Feroe           8          2          0          6          5-12     6

6. Grecia          8          0          3          5          2-8       3

Celelalte meciuri din grupă: Ungaria – Insulele Feroe (ora 21.45), Irlanda de Nord – Grecia (ora 21.45). Duminică, în ultima rundă: Feroe – România, Finlanda – Irlanda de Nord, Grecia – Ungaria. La Campionatul European se califică direct primele două clasate din fiecare grupă împreună cu echipa de pe locul 3 cu cel mai bun punctaj. Celelalte opt ocupante ale locurilor 3 vor disputa un play-off în dublă manşă.

Alte meciuri programate astăzi în preliminariile Euro 2016

Grupa D: Georgia – Gibraltar, Irlanda – Germania, Scoţia – Polonia.

Clasament: 1. Germania 19p, 2. Polonia 17p, 3. Irlanda 15p, 4. Scoţia 11p, 5. Georgia 6p, 6. Gibraltar 0p.

Grupa I: Portugalia – Danemarca, Albania – Serbia.

Clasament: 1. Portugalia 15p, 2. Danemarca 12p, 3. Albania 11p, 4. Armenia 2p, 5. Serbia 1p (3 puncte penalizare).