Anchetă la Ministerul Educaţiei în cazul manualelor auxiliare neacreditate

0
104

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, ieri, la începutul şedinţei de Guvern, că a declanşat o anchetă internă în minister, susţinând că anul trecut, cu o excepţie, elevii din clasa a IV-a au primit manuale auxiliare neacreditate.

7443786-mediafax-foto-mihai-dascalescu„Pe zona manualelor auxiliare am constatat cu surprindere că anul trecut s-au vândut în unităţile şcolare auxiliare la copii de clasa a IV-a neautorizate şi neacreditate de Ministerul Educaţiei, deci toţi copiii de clasa a IV-a, în septembrie, au primit manuale auxiliare neautorizate, adică un singur auxiliar a fost autorizat anul trecut, la limba engleză. (…) Am demarat din punctul acesta de vedere o anchetă internă. Aştept săptămâna viitoare să avem finalizată această anchetă să vedem care sunt editurile care au vândut aceste manuale care a fost circuitul, dacă au fost eliberate chitanţe. Dacă va fi nevoie vom sesiza şi ale instituţii ale statului”, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

El a mai spus că săptămâna următoare va supune aprobării Executivului un proiect potrivit căruia manualele să fie publicate de o singură editură. „Actul normativ prin care vrem să punem capăt acestei sarabande a manualelor pentru învăţământul gimnazial este în lucru la nivelul ministerelor, în aşa fel încât săptămâna viitoare, dacă avem toate avizele, să intre pe ordinea de zi mai ales că începe retipărirea manualelor pentru clasa I şi clasa a II-a. E, din punctul acesta de vedere, o mare problemă, încă mai avem contestaţii nesoluţionate la manualele de clasa a II-a de acum trei ani de zile. Adică soluţia legislativă am propus-o: trecerea Editurii Didactice şi Pedagogice în subordinea ministerului, iar aceste manuale să fie editate doar de EDP”, a precizat Pop.

El a mai spus, în privinţa manualelor pentru elevii din clasa a V-a, răspunsurile primite de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor face posibil ca încă cinci titluri să intre în procedura de contractare. „Adică în maxim şase săptămâni să ajungă la elevi. Sperăm să se finalizeze toate titlurile în săptămâna imediat următoare în aşa fel încât, aşa cum am preconizat, în opt săptămâni să ajungă toate manualele la copiii de clasa a V-a care anul trecut au primit manualele fiind în clasa a IV- a în 19 decembrie pe această procedură de licitaţie. 19 decembrie a fost data în care au primit manualele de română, matematică, istorie, geografie”, a conchis ministrul Educaţiei.