Olimpică răpusă de … o testare

0
790

O elevă în vârstă de 15 ani de la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova, olimpică internaţională, şi-a pus capăt zilelor, duminică seara. Tânăra s-a aruncat pe geam, de la etajul opt al blocului în care locuia, după ce sărbătorise cea de-a cincizecea aniversare a tatălui său. Se pare că fata suferise un şoc după ce aflase, neoficial, că nu va participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie, întrucât ieşise pe locul şapte la finalul stagiului de pregătire care se încheiase sâmbătă, doar primele cinci locuri asigurându-le ocupanţilor un loc în echipa de concurs. Diriginta fetei, directorul şcolii, colegii ei, toţi au fost şocaţi de gestul extrem al acesteia, în timp ce părinţii, înnebuniţi de durere, au refuzat să facă orice fel de declaraţii. Tragedia i-a pus pe gânduri pe reprezentanţii unităţii de învăţământ, care spun că este necesară o consiliere mai atentă a elevilor, aflaţi într-o perioadă foarte dificilă, de formare a personalităţii, mai ales în cazul tinerilor care participă la concursuri şi pe care presiunea psihică îi poate afecta iremediabil.

Ştefania Sterpu

Nefericitul eveniment s-a petrecut duminică seara, în jurul orei 21.30, câţiva trecători anunţând prin 112 că o persoană s-a aruncat de la etajul al optulea al unui bloc din zona Complexului Rotonda din Craiova. La faţa locului au ajuns un echipaj SMURD dar şi poliţişti, însă medicii n-au mai putut decât să constate decesul. S-a stabilit că era vorba despre Ştefania Sterpu, în vârstă de 15 ani, elevă de excepţie a Colegiului Naţional “Carol I” din municipiu, cei mai şocaţi de tragedie fiind părinţii, care erau în casă în momentul în care fata, unicul lor copil, s-a aruncat pe geamul camerei sale şi n-au bănuit nimic. Ba mai mult, din discuţiile purtate ieri cu prof. Doina Turcitu, dirigentele clasei a IX-a C, în care era şi Ştefania, se pare că duminică seara fata şi părinţii ei luaseră masa în familie pentru a sărbători cei 50 de ani pe care tocmai îi împlinise tatăl ei. În jurul orei 21.00, mama Ştefaniei a rămas în bucătărie să strângă masa, iar fata s-a dus în camera ei, fără să ca vreun gest de-al ei să trădeze ce avea să se întâmple peste puţin timp. Se pare că era foarte supărată din cauză că pierduse calificarea în lotul care urmează să participe la Olimpiada Internaţională de Astronomie, la care anul trecut luase locul III. Tânăra participase, alături de alţi nouă elevi din ţară, la un stagiu de pregătire, desfăşurat la Călimăneşti, care se finalizase cu o testare. S-a întors sâmbătă de acolo şi aflase, neoficial, întrucât nu se afişaseră rezultatele, că se clasase abia pe locul 7, doar primele cinci locuri asigurând participarea la concursul unde îşi dorea foarte tare să ajungă. Cel mai probabil, acest eşec a aruncat-o într-o stare de depresie din care n-a găsit o altă cale să iasă decât prin acest gest extrem.

Dănuţ Mic

“Era un copil de nota 10…”

Conducerea Colegiului Naţional “Carol I”, diriginta clasei a IX-a C, în care învăţa fata şi toţi colegii ei erau foarte marcaţi, ieri, şi încercau să treacă, în felul lor, peste tragedie. “Ce pot să vă spun… Aseară am aflat, din presă, că s-a sinucis. Era un copil de nota 10 din toate punctele de vedere, atât ca medii, cât şi în ceea ce priveşte comportamentul. Excela la fizică, şi chiar se calificase anul acesta la faza naţională a olimpiadei la această disciplină, însă a renunţat pentru a putea participa la Olimpiada de Astronomie, unde anul trecut a obţinut un rezultat remarcabil – locul III la nivel internaţional. Am înţeles că aflase neoficial că s-a clasat pe locul 7 la selecţia pentru olimpiada de astronomie şi, fiind de o sensibilitate excesivă, a intrat în depresie. Cu toţii suntem foarte marcaţi, iar pentru diriginta ei şi pentru profesorul de fizică cu care se pregătea este şi mai greu. Cât despre colegii ei, am convingerea că vor trece peste această tragedie, pentru că sunt puternici şi uniţi”, ne-a explicat directorul unităţii de învâţământ, prof. Dănuţ Mic. Acesta a mai spus că ar trebui găsite soluţii pentru ca sistemul de învăţământ să aibă mai multă grijă de tinerii care sunt acum la început de drum, mai ales de cei implicaţi într-o formă de pregătire intensivă şi care sunt supuşi mereu presiunii – fie că este vorba despre aşteptările părinţilor, cadrelor didactice sau chiar ale lor, fie de tensiunea şi consumul nervos din timpul unui concurs. “Este o perioadă foarte dificilă pentru ei, când se formează personalitatea şi dezamăgirile îi pot arunca foarte uşor în depresie. Cred că trebuie să găsim soluţii să le fim mult mai aproape, să beneficieze de consiliere permanentă, pentru a încerca să evităm producerea altor tragedii de acest gen”, a mai spus Dănuţ Mic.

Diriginta şi şefa clasei

Prof. Doina Turcitu, diriginta clasei a IX-a C, în care învăţa Ştefania şi Bianca Andrei, şefa clasei, ne-au povestit că nimic din comportamentul fetei nu a trădat vreodată intenţia acesteia de a-şi pune capăt zilor. “Nu cred că sunt suficiente cuvinte pentru a spune ce simt în aceste momente… Eu sunt mamă şi cred că durerea părinţilor este imensă în aceste momente. Despre Ştefania, ce să spun… O am elevă de la începutul clasei a IX-a, voia să fie pe primul loc în toate – fizică, chimie, biologie, astronomie şi chiar reuşea. Suntem alături de familie, copiii mei sunt puternici şi vom încerca împreună că trecem peste această tragedie, dar a fost decizia ei şi vrem să-i respectăm momentele de linişte pe care a ales să le obţină aşa…”, a spus, stăpânindu-şi cu greu lacrimile, Doina Turcitu.

Trupul neînsufleţit al fetei a fost depus la o capelă, iar astăzi va avea loc înmormântarea.