Termoficarea pregăteşte o factură „fierbinte” pentru noiembrie

0
1178

Craiovenii vor primi, în aceste zile, primele facturi la căldură, după recenta majorare a tarifului gigacaloriei. Reprezentanţii Termoficării au recunoscut că îndeosebi locatarii care nu beneficiază de ajutoarele alocate de la bugetul local trebuie să se aştepte la o creştere simţitoare a costurilor pentru încălzirea apartamentelor.

Potrivit directorului comercial, Sorin Iordache, reprezentanţii Regiei de Termoficare au început deja să întocmească asociaţiilor de proprietari facturile pentru luna noiembrie, cele care vor reflecta recenta majorare de tarif a gigacaloriei, de la 194 de lei la 245 de lei pe gigacalorie. “Circuitul este următorul: administratorii ne aduc consumul de gigacalorii pe care îl indică pe asociaţii, iar noi le emitem o factură generală pentru energia termică pe care le-am livrat-o timp de o lună. De aici intervine partea lor de activitate”. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au datoria să împartă consumul total pe apartamente. “Mai puţin ne interesează cum procedează, treaba noastră este să ne aducă exact acei bani pe care noi i-am trecut pe factură”, a mai spus Sorin Iordache.

Repartitorul face diferenţa

În blocurile în care toţi locatarii şi-au montat repartitoare de costuri, factura la căldură este întocmită de administratori în colaborare cu firmele care le-au instalat. Potrivit reprezentanţilor Regiei, societăţile sunt obligate să-şi trimită lunar câte un angajat care să citească şi să noteze consumul pe care îl înregistrează calorimetrele de pe fiecare calorifer. “Pentru costul facturii, este nevoie să se consulte şi cu administratorii asociaţiilor, pentru că în factură figurează şi energia termică pe care fiecare apartament o primeşte prin părţile comune”, a mai spus Iordache. În cazul imobilelor în care locatarii nu şi-au montat repartitoare, fiind încă destul de multe blocuri în această situaţie, procedura de facturare este mai simplă, revenind în totalitate asociaţiei de proprietari.

Unde arde cel mai tare

Procedurile de facturare nu s-au schimbat faţă de anul trecut, însă craiovenii vor resimţi acut facturile lunii noiembrie din cauza creşterii tarifului la gigacalorie. Reprezentanţii Termoficării sunt de părere că sumele de plată îi vor lua prin surprindere pe unii dintre craioveni. “E cazul locatarilor care nu beneficiază de ajutoare de la bugetul local. Şi sunt destul de mulţi, dacă ne gândim că dintr-un total de 200.000 de craioveni, câţi se încălzesc din sistemul centralizat, doar 15.00 vor primi sprijin pentru plata facturii la căldură în această iarnă”, a mai spus directorul Sorin Iordache. Pe de altă parte, reprezentanţii Regiei consideră că este corectă şi poziţia adoptată de Primăria Craiova, care “a acordat, subvenţii, deşi nu stătea nici ea foarte bine cu bugetul”, fapt pentru care craiovenii trebuie să se mulţumească, prin urmare, şi cu aceste beneficii.

Facturi între 3 şi 4 milioane, în această iarnă

Conform datelor furnizate de Termoficare, în noile facturi preţurile vor arăta în felul următor: un apartament cu două camere, cu o suprafaţă nu mai mare de 45 de metri pătraţi, proprietarul trebuie să se aştepte la o factură în jurul sumei de 3,2 milioane de lei vechi. Un apartament cu trei camere, care are o suprafaţă locativă de aproximativ 52 de metri pătraţi, costurile pentru consumul de agent termic, într-o lună de iarnă, ar trebui să ajungă la suma de 4 milioane de lei vechi. “Cam acestea ar fi preţurile pe care noi le facturăm la un consum standard de 1,3 gigacalorii pentru un apartament cu două camere. E posibil ca sumele să mai crească în funcţie de instalaţiile existente în fiecare bloc”, a mai spus Iordache, explicând că în blocurile turn, de pildă, conductele de circuit sunt mai groase, ceea ce presupune un consum mai mare pentru părţile comune ale apartamentelor.