Agenţia Naţională de Integritate şi îngrădirea dreptului la muncă

2
429

La data de 27 iunie a.c., Agenţia Naţională de Integritate dădea un comunicat de presă prin care anunţa că, în urma procedurilor de evaluare, există indicii referitoare la posibila încălcare de către Mircea Beznă, primarul comunei Argetoaia, a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese, prevăzute de art. 70, respectiv, art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare. Mircea Beznă a contestat Raportul de evaluare al ANI, dar nici până la această oră cazul nu a fost soluţionat de instanţa de contencios administrativ şi fiscal.

În urma evaluărilor demarate la data de 10 ianuarie 2011, în baza sesizării Camerei de Conturi a judeţului Dolj cu privire la posibila încălcare de către Mircea Beznă a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese, inspectorii ANI au constatat următoarele: „În data de 15.06.2006, Beznă Mircea, în calitatea de primar şi reprezentant legal al Primăriei Argetoaia, a încheiat un contract individual de muncă între Primăria Argetoaia şi Beznă Geta, soţia dânsului, privind încadrarea acesteia în funcţia de referent în cadrul Primăriei Argetoaia, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare.

„Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă”

Mai exact, ANI l-a acuzat pe Mircea Beznă că la data de 15.06.2006, în calitate de primar, a încheiat contractul de muncă numărul 2933 cu soţia sa, în calitate de salariat, în urma unui concurs desfăşurat în condiţiile prevăzute de lege. Era normal ca odată semnat contractul de muncă primarul Mircea Beznă să semneze şi Dispoziţia nr. 541 privind încadrarea cetăţeanului Geta Beznă în funcţia de referent în cadrul Primăriei comunei Argetoaia, aşa cum spuneam, în urma unui concurs câştigat. Este adevărat că art. 76, alin. 1 al Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, prevede: “Primarii (…) sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”. În Codul Muncii se prevede: „Orice persoană este liberă în alegerea locului de munca şi a profesiei, meseriei sau activităţii pe care urmează să o presteze” şi „nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi aceasta”. Conform articolului nr. 41 alin. 1 din Constituţia României: „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă”.

Cauză amânată „pentru a se depune înscrisuri”

Nimeni nu ar fi putut să îi interzică Getei Beznă să nu candideze în 2006 pentru postul de referent în cadrul Primăriei comunei Argetoaia. Şi dacă Mircea Beznă era în iunie 2006 principalul ordonator de credite al Primăriei Argetoaia, cine ar fi putut să semneze contractul de muncă şi dispoziţia de încadrare în funcţie? Dacă ar fi refuzat să facă acest lucru ar fi încălcat cu siguranţă legea. La aceste întrebări va răspunde probabil instanţa de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Craiova, unde dosarul nr. 1462/54/2011 este pe rol. Ultima înfăţişare în faţa instanţei a avut loc la data de 5 decembrie a.c., iar cauza a fost amânată până la data de 23 ianuarie 2012, „pentru a se depune înscrisuri”. Mircea Beznă nu este singurul ales local din Dolj declarat incompatibil de ANI. Daniel Drâgnei, directorul de la Direcţia Silvică Dolj, şi Ionel Gheorghe, viceprimarul oraşului Bechet, au contestat şi ei în instanţa de contencios administrativ şi fiscal Raportul de evaluare al ANI, considerând motivele ca nefiind întemeiate legal.

 

2 COMENTARII

  1. Dragnei, un pedelist incompetent din echipa analfabetilor promovati directori direct din somaj, niste pierde vara care nu stiau nimic in niciun domeniu si au executat ordinele de partid cand a fost vorba de licitatii trucate in favoarea firmelor portocalii. La puscarie cu Drignei, Calin, Stoica, Berceau, Sirop, Solomon si ceilalti misei. Tara nu are nevoie de hoti semidocti in functii de conducere.

Comments are closed.