Avocată condamnată într-un dosar de înşelăciune

0
548

Şase persoane, între care şi o avocată din Craiova, au fost condamnate de magistraţii Curţii de Apel Craiova la pedepse cuprinse între un an şi şase luni cu suspendare şi 13 ani de detenţie pentru mai multe înşelăciuni. În plus, patru dintre inculpaţi sunt obligaţi să achite firmelor pe care le-au prejudiciat peste 1,5 milioane lei ca despăgubiri. Cei şase au fost trimişi în judecată în urmă cu mai bine de un an, în iulie 2010, iar sentinţa pronunţată de judecătorii craioveni pe 2 decembrie a.c. poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Având în vedere prejudiciul în cauză, estimat la momentul respectiv la peste 1,7 milioane lei, dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În urma finalizării cercetărilor, procurorii au întocmit rechizitoriul prin care au dispus, la sfârşitul lunii iulie 2010, trimiterea în judecată a şase persoane, acuzate că au înşelat mai multe firme din ţară. Reamintim că era vorba despre avocata Iuliana Didu (32 de ani), din Craiova, membră a Baroului Dâmboviţa, Daniel Florin Fota (33 de ani), George Radu (36 de ani), Mariana Ştefu (47 de ani), din Sadova, Silviu Cătălin Rădoi (34 de ani), din Craiova, şi Eliza Viorica Vlad (61 de ani). Cea din urmă a fost trimisă în judecată în lipsă şi a fost dată în urmărire naţională şi internaţională. Săptămâna trecută, după cum aţi putut afla din paginile cotidianului nostru, Eliza Viorica Vlad a fost prinsă în Piteşti şi adusă la Craiova, unde a fost încarcerată.

Au vândut utilajele închiriate

Procurorii au reţinut în sarcina celor şase inculpaţi comiterea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, uz de fals şi tăinuire. Cercetările efectuate de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au scos la iveală faptul că cei şase doljeni, în perioada iunie-august 2009, folosind calităţi şi identităţi false, au înşelat patru agenţi economici din ţară, respectiv SC PREBET Aiud SA, SC PORTOROSA ART SRL – Cornu, din judeţul Prahova, SC COTACO SRL Mihăileşti şi SC ROM LUC GRUP SRL. Aceştia au închiriat de la unele dintre firme diverse utilaje de construcţii, printre care macarale şi excavatoare, pe care apoi le-au vândut, ca şi când ar fi fost proprietari, fie au luat diverse mărfuri, în special materiale de construcţii, însă între acestea s-au aflat până şi traverse de cale ferată, pe care nu le-au achitat şi le-au revândut imediat, sub preţul pieţei. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs celor patru firme înşelate depăşea 1.700.000 de lei. Activitatea infracţională s-a derulat prin intermediul firmei SC SIC CONSTRUCT SRL Craiova, iar după ce şi-au făcut “plinul”, ca să li se piardă urma, inculpaţii au vândut societatea pe 2.000 de lei unui craiovean despre care ştiau că suferă de afecţiuni grave şi care a şi decedat ulterior. În acest dosar Iuliana Didu, Daniel Florin Fota şi George Radu au fost arestaţi preventiv, ceilalţi parteneri ai lor fiind trimişi în judecată în stare de libertate. Ulterior, au fost eliberaţi şi cei trei, procesul pe fond judecându-se la Curtea de Apel Craiova.

Pedeapsa maximă – 10 ani de detenţie

După mai bine de un an de la trimiterea în judecată, pe 2 decembrie a.c., instanţa a pronunţat sentinţa în dosar, cea mai aspră pedeapsă fiind aplicată Elizei Vlad, care a comis faptele în stare de recidivă. Astfel, aceasta a fost condamnată la pedeapsa de 10 ani închisoare, la care s-au mai adăugat alţi 3 ani în baza a două sentinţe pronunţate pentru fapte similare, rezultând pedeapsa finală de 13 ani închisoare, în regim de detenţie, după cum se arată în încheierea de şedinţă. Mariana Ştefu, George Radu şi Daniel Florin Fota au primit fiecare câte 4 ani de închisoare. Avocata Iuliana Didu a fost condamnată la 5 ani de detenţie, iar Silviu Cătălin Rădoi a scăpat cel mai ieftin, fiind condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. În plus, Curtea de Apel Craiova a admis acţiunile formulate de reprezentanţii firmelor prejudiciate, care s-au constituit părţi civile în procesul penal şi i-a obligat, în solidar, pe inculpaţii Ştefu Mariana, Radu George, Didu Iuliana şi Vlad Eliza Viorica, la despăgubiri civile de peste 1,5 milioane lei, cu dobânzile legale aferente, calculate până la data achitării efective a sumei. Sentinţa nu este definitivă, astfel că atât procurorii, cât şi inculpaţii, pot formula recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.