Ziua Eroilor, omagiată la Craiova

0
549
Ieri, întreaga ţară a sărbătorit Ziua Eroilor, care este, prin tradiţie, aceeaşi cu Ziua Înălţării Domnului. După 1990, aceasta a devenit Zi Naţională. Toată România i-a celebrat pe cei care au căzut la datorie, apărându-şi ţara, iar Craiova nu a făcut excepţie. La Cimitirul „Sineasca” a avut loc un ceremonial militar – religios, care s-a bucurat de o asistenţă generoasă. S-au rostit alocuţiuni, de către oficialităţi, şi s-au depus coroane de flori la monunentul eroilor.
Prin Decretul – lege nr.1693/4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Înălţării Domnului să fie declarată drept Ziua Eroilor. România a devenit prima ţară din Europa care i-a comemorat pe ostaşii români şi străini , căzuţi la datorie în Primul Război Mondial. Ziua a fost stabilită conform Tratatului de la Versailles, din 1919, care consfinţea încheierea primei conflagraţii mondiale din sec. XX, prin care ţările beligerante s-au obligat să-i cinstească pe eroi, indiferent de tabăra în care au luptat. În 1948, odată cu regimul comunist, data a fost schimbată pe 9 mai, dar, după 1990, s-a revenit la tradiţie. Ieri, au bătut clopotele bisericilor din toată ţara, iar ceremoniile de cinstire s-au desfăşurat peste tot în România. Craiova nu a făcut excepţie. Cimitirul „Sineasca” a fost locul unde s-a oficiat ceremonialul militar – religios, beneficiind de o asistenţă numeroasă.
S-au rostit alocuţiuni din partea oficialităţilor, toate aducând în memoria gloria ostaşilor români. Prefectul de Dolj,  Dan Narcis Purcărescu¸  a dat citire mesajului prim – ministrului  Viorica Dăncilă: „Este aproape un secol de când Ziua Eroilor a devenit Sărbătoare Naţională. România a fost prima ţară care a instituit această zi. Astăzi, nu-i omagiem doar pe cei care au căzut în cele două Războaie Mondiale, ci şi pe cei care au căzut în temniţele comuniste sau în teatrele de operaţiuni din ultimii ani. Fiecare dintre noi să-şi îndrepte gândurile către cei care s-au jertfit pentru România”. La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj,  Oana Bică, a transmis mesajul instituţiei: „Ne înălţăm gândurile către toţi care şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim în libertate. De 15 ani suntem în structuri euro – atlantice, o garanţie pentru noi. Glorie eternă celor care au plătit cu preţul vieţii, pentru libertate!”. Adrian Cozman, viceprimar al Craiovei, a spus: „Cu adâncă veneraţie ne plecăm frunţile în faţa celor care au căzut la datorie. Îi comemorăm în fiecare an, deoarece datorită sacrificiului lor ne bucurăm de ceea ce suntem astăzi- o ţară suverană şi europeană”. Preşedintele Filialei Dolj a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, col. (r)  Marinel Florescu a precizat: „Neamul este etern prin cultul eroilor”.
Ceremonii şi în alte locuri
Ceremonii similare au avut loc şi la cimitirele Ungureni, Evreiesc şi Catolic. S-au depus coroane de flori la monumentele militarilor germani, ruşi şi polonezi, căzuţi la datorie pe fronturile de luptă din România. La rândul lor, jandarmii din cadrul Inspectoratului Judeţean Dolj au depus coroane de flori la monumentelor eroilor jandarmi din Palilula, în memoria slt.p.m. Nicolae Ungureanu, şi de la Ghizdăveşti, în cinstea slt. p.m. Aurel Radu, căzuţi la datorie , pe 23 decembrie 1989, la Aeroportul Otopeni.