Protest la Ambulanţă

0
60

Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj au fost, ieri, în grevă japoneză. Aceştia au purtat banderole albe pe braţ, iar pe maşini a fost afişat mesajul de protest. Sindicaliştii cer stoparea diminuării veniturilor lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă. Ei reclamă şi starea parcului de ambulanţe, care sunt învechite, precum şi lipsa de personal. De asemenea, cer renunţarea la măsura de transfer a taxelor sociale de la angajator la angajat.

Federaţia Naţională Sindicală AMBULANŢA din România, cu sprijinul organizaţiilor sindicale membre, din serviciile de ambulanţă, a anunţat declanşarea protestului naţional pe o perioadă nedeterminată. În toată această perioadă, conducerea FNSAR s-a declarat dispusă să  continue discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, până la soluţionarea favorabilă a revendicărilor privitoare la personalul din Serviciile Publice de Ambulanţă.

Ce nemulţumiri au angajaţii de la Ambulanţă

Sindicaliştii cer stoparea diminuării veniturilor lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, începând cu 1 ianuarie 2018, în urma aplicării Regulamentului de sporuri conform proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii în baza prevederilor Legii 153/2017. Ei spun că veniturile le sunt diminuate în condiţiile în care vor pierde tichetele de masă începând cu 1 ianuarie 2018 până la 1 decembrie 2018 şi vor pierde sau le vor fi reduse procentele de sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase. De asemenea, ei reclamă starea parcului de ambulanţe, care sunt învechite, precum şi lipsa de personal. Reprezentanţii Federaţiei Ambulanţa solicită în regim de urgenţă modificarea şi completarea Legii 153/2017, cât şi a Regulamentului de sporuri, urgentarea încheierii Contractului – cadru multianual de către ministerele responsabile, alocarea de buget pentru anul 2018 în vederea urgentării achiziţiei de ambulanţe anual conform necesarului stabilit şi suplimentarea de posturi la nivelul normativului de personal în vigoare. De asemenea, reprezentanţii Federaţiei Ambulanţa cer renunţarea la măsura de transfer a taxelor sociale de la angajator la angajat.

Protestul naţional constă în afişarea pe toate ambulanţele operative a două afişe A4 cu inscripţia „PROTEST  NAŢIONAL” în cele două locuri menţionate de organizator, iar pe verso au fost inscripţionate punctele importante din revendicările sindicatelor din serviciile de ambulanţă reprezentate de FNSAR Personalul operativ, TESA şi muncitorii membri în organizaţiile sindicale aparţinând FNSAR, au purtat panglici albe, pe echipamentul de lucru, ca semn de protest, conform indicaţiilor primite de la organizator.

S-a stabilit calendarul acţiunilor de protest

În tot acest timp a continuă procesul de strângere de semnături, care se va finaliza până în data de 11 octombrie a.c. Acestea vor fi centralizate apoi de FNSAR. Următorul pas este  pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor Publice în data de 11 octombrie a.c., conform calendarului de acţiuni sindicale stabilit de FNSAR, după cum urmează: pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale – de la ora 10:30 la 11:30; pichetarea Ministerului Sănătăţii –  de la ora 11:30 la 12:30; deplasarea în coloana a protestatarilor din strada „Cristian Popişteanu”, la ora 12:30, cu ieşire pe Calea Victoriei, Piaţa Naţiunilor Unite, B-dul Naţiunilor Unite, B-dul Libertăţii şi Piaţa Constituţiei. Sosirea în Piaţa Constituţiei va fi la ora 13:15 cu finalizarea acţiunii la ora 14:15.

La finalul acţiunilor de pichetare a ministerelor menţionate, reprezentanţii FNSAR solicită o discuţie interministerială cu miniştrii din cele patru ministere şi cu reprezentantul Guvernului nominalizat de premierul României.

Dacă revendicările nu vor fi soluţionate, sindicaliştii ameninţă că vor continua pregătirile pentru un mare miting organizat de toate federaţiile din sistemul sanitar şi, apoi, declanşarea conflictelor de muncă, urmate de posibile greve, conform Legii Dialogului Social. “Avem speranţa, după întâlnirea de la Guvern, că se caută soluţii de rezolvare şi sperăm să se rezolve situaţiile de nemulţumire  pe cale amiabilă în perioada PROTESTULUI NAŢIONAL anunţat. Menţionăm că, pe toată perioada anunţată, activitatea în serviciile de ambulanţă NU va fi întreruptă până la noi hotărâri”, au precizat reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale AMBULANŢA din România.