Acţiuni ale poliţiştilor pentru prevenirea violenţei domestice

0
536

Maratonul de activităţi cu caracter preventiv din cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii 2017” a continuat şi ieri, în judeţul Dolj, cu ziua dedicată prevenirii violenţei domestice. Poliţiştii s-au întâlnit cu asistenţi maternali, cu angajate ale unor firme din Craiova, întrucât femeile sunt, în majoritatea cazurilor, victime ale acestui gen de infracţiuni. Oamenii legii şi specialiştii psihoterapeuţi sunt conştienţi că numărul doljencelor afectate este mult mai mare decât cel care apare în statisticile oficiale, întrucât multe femei evită sau renunţă să depună plângeri împotriva agresorilor.

Întâlnire cu 43 de asistenţi maternali

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, în colaborare cu psihoterapeuţi din cadrul ONG Casa de Cultură a Sindicatelor, au organizat, ieri, la sediul DGASPC Dolj, o activitate de prevenire a violenţei domestice, pentru creşterea capacităţii femeilor de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate. În cadrul acestei activităţi, la care au participat 43 de asistenţi maternali profesionişti, s-au făcut recomandări cu privire la importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de orice formă de violenţă. De asemenea, a fost vizionat şi filmul realizat în cadrul Campaniei de prevenire a violenţei domestice “Aripi Frânte”, această activitate având şi caracter de informare şi sensibilizare.

Angajatele din Craiova, instruite de poliţişti

Pe parcursul întregii zile, poliţiştii de proximitate şi cei din mediul rural au desfăşurat activităţi de informare a victimelor violenţei domestice cu privire la prevederile legale în acest domeniu şi transmitere a unor măsuri antivictimizare, la sediile unor agenţi  economici unde personalul este preponderent de sex feminin, la cămine culturale, dar şi spaţii amenajate pentru petrecerea timpului liber. Astfel, poliţişti de proximitate din cadrul Secţiei 4 Poliţie Craiova au discutat, ieri, cu angajatele unei firme de confecţii situată în cartierul Bariera Vâlcii. Oamenii legii le-au informat despre prevederile legale şi au oferit angajatelor broşuri în cuprinsul cărora se regăsesc recomandări antivictimale, astfel încât să cunoască paşii pe care trebuie să-i urmeze în cazul în care ar deveni victime ale violenţei domestice. Şi poliţiştii de proximitate din cadrul Secţiei 5 Poliţie Craiova au organizat o activitate similară la o societate comercială din Craioviţa Nouă, la discuţii participând atât conducerea unităţii, cât şi personalul feminin. La activităţile de prevenire s-au alăturat şi poliţişti de proximitate din cadrul Secţiei 3 Poliţie Craiova au distribuit flyere cu recomandări antivictimale, în Mall, astfel încât să fie informate şi să cunoască paşii pe care trebuie să-i urmeze în cazul în care ar deveni victime ale violenţei intrafamiliale, atât ele, cât şi copiii lor. În cadrul acestei campanii a fost realizat şi Ghidul Siguranţei Victimelor Violenţei în Familie, care până la finalul acestui an va fi distribuit în toate secţiile de poliţie de la nivel naţional.

„Specialiştii în domeniu (asistenţi sociali, poliţişti, sociologi, psihologi) estimează că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele oficiale, deoarece multe victime nu depun plângere, femeile fiind principala categorie vulnerabilă. Din punctul de vedere al mediului de provenienţă, situaţia înregistrează o tendinţă descendentă în mediul urban, în timp ce în mediul rural se menţine la un nivel îngrijorător. Pe fondul consumului de alcool ca factor declanşator, în corelaţie directă cu statutul victimei şi al agresorului în cadrul familiei, cauzele declanşării conflictelor constituie, în fapt, un conglomerat de frustrări şi comportamente deviante sedimentate în timp: resursele financiare insuficiente, mentalitatea arhaică coroborată cu nivelul precar al educaţiei, relaţiile extraconjugale, gelozia, modul de a-şi împărţi sarcinile zilnice etc. Din păcate, în special în cazul femeilor, victima nu găseşte resurse să rupă relaţia după prima agresiune îndreptată asupra ei, motivele fiind variate, de la dependenţa emoţională şi/sau financiară faţă de agresor, prezenţa copiilor şi resursele limitate de creştere a lor, lipsa educaţiei, neîncredere şi respect de sine scăzut, până la lipsa de sprijin din partea familiei extinse sau din partea cercului de relaţii extra-familial”, a explicat inspector principal Cătălin Dochia, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.