Sineasca, cimitirul de top al Craiovei

0
3462

Elevii Colegiului Naţional „Carol I” militează pentru înscrierea cimitirului Sineasca în Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE). Ajunşi la capătul unei munci de cercetare de câteva luni, elevii atrag atenţia autorităţilor locale că acest cimitir ascunde 54 de morminte deosebit de importante, ca valoare arhitecturală, dar şi prin prisma personalităţilor care îşi dorm somnul cel de veci sub aceste cripte. Din păcate însă, „grădinile de piatră” ale Băniei nu sunt îngrijite şi nici protejate corespunzător.

Ideea de a cerceta cimitirele craiovene pentru a le pune în valoare patrimoniul cultural a aparţinut unui elev al Colegiului Naţional „Carol I”, singurul liceu din Dolj care s-a înscris la concursul naţional „Euroscola”, ediţia din acest an, a zecea la număr, având ca tematică patrimoniul cultural. „Plecând de la această frumoasă provocare, ideea unui elev a fost de a ne concentra asupra unui obiect de patrimoniu poate mai inedit, cu foarte multe reverberaţii culturale şi cu o importanţă deosebită, anume patrimoniul funerar. În majoritatea oraşelor europene, este pus în valoare, dar la noi paşii sunt foarte timizi. Este privit şi cu oarecare suspiciune, ca un spaţiu al tristeţii, şi nu unul muzeal. Am îmbrăţişat această idee şi am desfăşurat cercetări toată vara”, a explicat Alina Ioanicescu, profesor de limba franceză la colegiul amintit şi unul dintre coordonatorii proiectului, alături de profesorul Petruţa Ungureanu.

O muncă de cercetare a elevilor de la „Carol I”

Elevii au ales cinci cimitire din Craiova, două ortodoxe – Ungureni şi Sineasca – Cimitirul catolic, Cimitirul luteran şi Cimitirul evreiesc, pe care le-au cercetat cu mare atenţie, pe toată durata vacanţei de vară. Consultând documente şi scrieri referitoare la istoria veche a Băniei, cu accent pe elita culturală, elevii Colegiului „Carol I” au descoperit, în cimitire, adevărate comori culturale: pietre funerare care stau la căpătâiul personalităţilor cu care Craiova se mândreşte, în cărţi şi memorii, dar, din păcate, nimeni nu se mai îngrijeşte şi de locurile unde aceştia îşi dorm acum somnul cel de veci. „Noi vrem să punem în valoare patrimoniul funerar, deosebit de valoros, al oraşului Craiova şi să tragem un semnal de alarmă pentru protejarea acestor vestigii ale prezentului şi, cu siguranţă, importante pentru viitor”, a concluzionat ideea acestui îndrăzneţ şi important proiect educativ profesorul Alina Ioanicescu.

Sineasca, propus pentru înscrierea în asociaţia cimitirelor mari din Europa

Toate materialele de cercetare ale elevilor alcătuiesc un dosar cuprinzător care va fi înscris în competiţia „Euroscola” 2017-2018, pe data de 10 octombrie. Totodată, elevii şi profesorii coordonatori şi-au propus să meargă şi mai departe, să trezească şi interesul autorităţilor locale pentru aceste cimitire. În spiritul acestei idei, au propus Primăriei Craiova şi conducerii RAADPFL, regia care le deţine în administrare, să realizeze demersurile pentru aderarea la Asociaţia Cimitirelor Semnificative din Europa (ASCE), o asociaţie europeană cu rol în inventarierea şi promovarea monumentelor istorice în vederea introducerii acestora în trasee culturale. „Această asociaţie, prin acţiunile sale, îşi propune să promoveze cimitirele reprezentative, ca parte fundamentală a moştenirii umanităţii, în vederea promovării şi restaurării, precum şi să promoveze turismul cultural, oferind noi destinaţii”, a spus profesorul Alina Ioanicescu.

Personalităţile Craiovei îşi dorm acolo somnul de veci

Deşi în toate cimitirele Craiovei se odihnesc personalităţi de seamă ale oraşului, echipa de proiect „Euroscola” a Colegiului Naţional „Carol I” a propus ca demersurile să se oprească la cimitirul Sineasca, care este cel mai mare cimitir al Craiovei şi care ascunde nu mai puţin de 54 de morminte importante. „Valoarea acestui lăcaş, ca de altfel al tuturor cimitirelor, derivă, pe de o parte, din profilul personalităţilor care odihnesc aici – profesori, oameni politici, senatori, deputaţi, primari, filantropi, militari, artişti, scriitori şi oameni de cultură şi de afaceri, precum şi din valoarea arhitecturală a mormintelor lor, valoare conferită de amprenta pe care numeroşi artişti au lăsat-o asupra operelor din aceste grădini de piatră”, a adăugat profesorul coordonator Ioanicescu. De o valoare aparte, în cimitirul Sineasca, se găsesc monumentul funerar al familiei Aman, cel al lui cercetătorului C.S. Nicolăescu-Plopşor, al familiei Glogoveanu.

Conform coordonatorilor proiectului, ruta europeană a cimitirelor semnificative aduce anual 5 milioane de vizitatori în locaţiile incluse ca obiective turistice. În acest moment, 22 de ţări, cu 179 de cimitire, sunt înscrise în acest traseu cultural, cele mai numeroase şi mai diversificate regăsindu-se în Spania, Germania şi Italia. Din România, sunt înscrise doar două cimitire, cimitirul Bellu din Bucureşti şi Cimitirul Central din Cluj.