Primăria Craiova cere o piaţă de lux, la Spitalul nr. 1

0
210

Primăria Craiova a întocmit contractul de concesiune al terenului pe care va fi construită prima piaţă privată din oraş. Firma care a închiriat amplasamentul fostei piaţe din cartierul 1 Mai trebuie să construiască acolo o hală pentru legume şi fructe, dar şi 12 spaţii comerciale de categoria I şi lux. 

Contractul de concesiune a fost întocmit de Primăria Craiova şi pus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal, de luna trecută. Înainte de a fi votat însă, consilierul municipal Emilian Ştefârţă, de profesie arhitect, a cerut autorităţii să retragă proiectul de hotărâre pentru a fi renegociat cu concesionarul. Alesul local a spus că societatea Cuture by AMC, care urmează să ridice această nouă piaţă, are obiecţii în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să utilizeze terenul pentru care plăteşte redecenţă. Ştefârţă a explicat că, dacă ar trebui să respecte întocmai cerinţele municipalităţii, i-ar rămâne o suprafaţă mică pentru construcţia în sine, propunerea fiind ca piaţa să fie deservită de parcările amenajate în zonă. În cele din urmă, Primăria Craiova şi-a retras proiectul pentru a renegocia şi acest aspect.

Spaţii separate pentru comercianţii de flori

Pe terenul de 1.241 de metri pătraţi de lângă Spitalul nr. 1, urmează să se ridice o singură construcţie care va fi împărţită pe mai multe funcţiuni. Potrivit municipalităţii, cel mai important obiectiv va fi hala de produse agro-alimentare, unde vor fi mai multe spaţii pentru vânzarea legumelor şi fructelor. Va fi creată o zonă unde vor fi comercializate ouă şi un spaţiu unde vor fi vândute produsele lactate. Comercianţii de flori vor fi grupaţi şi ei într-o zonă separată care va fi amenajată în acest sens, autorităţile cerând expres acest lucru dat fiind numărul mare de florari care obişnuiau să-şi vândă marfa lângă spital. În această incintă se va regăsi o zonă administrativă şi grupuri sanitare.

12 spaţii comerciale de lux

Proiectul prevede ca noua piaţă să aibă şi un număr de 12 spaţii comerciale şi unităţi de alimentaţie publică. În documentaţia întocmită de municipalitate se specifică faptul că acestea trebuie să fie de categoria I şi de lux. Există şi o cerinţă expresă legată de aspectul estetic al pieţei, Primăria Craiova cerându-i concesionarului să realizeze o construcţie care să fie atrăgătoare şi interesantă din punct de vedere arhitectural, astfel încât să ridice „gradul de civilizaţie şi confort” al zonei. O altă cerinţă este ca piaţă să fie dotată cu o rampă cu înclinaţie de 8% pentru accesul persoanelor cu dezabilităţi. Prin contractul de concesiune se mai cere firmei private să asigure şi accesul facil al cumpărătorilor spre spaţiile de vânzare. În piaţă trebuie să existe alei pentru accesul personal şi, sperat, pentru aprovizionarea cu marfă şi evacuarea gunoiului.

Noua piaţă va fi ridicată în doi ani

Durata concesiunii a fost stabilită pentru o perioadă de 15 de ani, începând cu data semnarii contractului cu firma privată. Autorităţile locale au stabilit că acest termen poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata iniţială, cu acordul părţilor, printr-un act adiţional. Redevenţa pe terenul concesionat este cea care a fost negociată cu societatea Cuture by AMC din Craiova, şi anume de 14,00lei pe metru pătrat pe lună (fără TVA). Totodată, concesionarul are obligaţia ca, în termen de cel mult 90 zile de la data semnării contractului de concesiune, să depună, cu titlu de garanţie, suma de 104.244,00 de lei care reprezintă contravaloarea datorată pe 6 luni. O altă clauză din contract spune că, pe durata concesiunii, este interzisă schimbarea destinaţiei activităţii pentru care s-a încheiat contractul fără avizul scris al Primăriei Craiova.