Concert caritabil pentru copiii bolnavi de cancer din Oltenia

0
533

Mari artişti ai Operei Naţionale Române susţin, sâmbătă, un concert de caritabil, organizat în scopul achiziţiei de medicamente necesare copiilor bolnavi de cancer din Oltenia. Evenimentul este organizat de Asociaţia Femei cu Perspectivă din România şi se bucură de sprijinul mai multor instituţii de cultură din Craiova şi al autorităţilor locale.

operaIntitulat „Gala de Operă la Craiova”, evenimentul invită iubitorii muzicii clasice să revadă arii din cele mai iubite opere ale marilor compozitori, interpretate pe scena Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu”. Gala de Operă este organizată în cadrul proiectului umanitar „Fereastră spre noi”, un concept care îşi propune să promoveze solidaritatea şi implicarea voluntară a comunităţilor locale în rezolvarea problemelor cu care unii dintre semenii noştri se confruntă.

O prezenţă de excepţie în cadrul evenimentului o reprezintă Mihaela Roşca, singura femeie care conduce o orchestră de la pupitrul dirijoral în vestul ţării, pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara. Alături de ea, mari artişti ai Operei Naţionale Române şi-au dat mâna în sprijinul micuţilor internaţi în Clinica de Oncopediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Craiovenii vor putea să îi vadă pe Adriana Dumitriu, Lidia Butnariu, Daniela Rădulescu, Odin Ciocea, Andreea Mihaela Bălan, Eugen Secobeanu, Henrieta Almaşi, Miruna Sturza, Ştefan Cârstea şi Daniel Stoica.

Cum se pot face donaţii

Campania „Fereastră spre noi” a fost demarată după ce dr. Polixenia Stancu, şefa Clinicii de Oncopediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, a atras atenţia asupra problemelor pe care medicii le întâmpină în a asigura tratamentele necesare copiilor care suferă de boli oncohematologice, dar şi asupra situaţiei deficitare a familiilor copiilor internaţi în clinică.

„Resursa financiară deficitară este o problemă permanentă pentru aceste familii. Există medicamente oncologice necesare în tratamentul pacienţilor cu leucemie acută – cea mai frecventă boală oncologică la copii, pe care, începând de anul trecut, nu le-am mai avut. În prezent, am în tratament o fetiţă de doi ani cu risc hemoragic pentru care spitalul nu poate să achiziţioneze imunoglobulină umană de administrare intravenoasă. Familia ei trebuie să împrumute 6.000 de lei“, a declarat dr. Polixenia Stancu.

Participarea la Gala de Operă se face în baza invitaţiilor oferite de organizatori celor care susţin proiectul „Fereastră spre noi” şi donează o sumă mai mare de 50 de lei. Donaţiile se pot face în CONT IBAN RO 29 BTRL RON CRT 0378688202 sau în seara evenimentului, în urna special amenajată. Toate fondurile colectate vor fi utilizate exclusiv pentru achiziţia de medicamente pentru copiii internaţi în Clinica de Oncopediatrie.

400 de noi cazuri de cancer diagnosticate în fiecare an

În România, conform statisticilor Ministerului Sănătăţii, aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer, 400 noi cazuri fiind diagnosticate în fiecare an. Afecţiunile oncologice sunt a doua cauză de deces în ţara noastră, pentru intervalul de vârstă 4-15 ani. Leucemiile şi tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente. Şcolarii reprezintă grupa de vârsta cu cele mai multe cazuri şi băieţii sunt mai frecvent afectaţi decât fetele la grupa de vârstă 1-14 ani. La nivel mondial, anual sunt diagnosticaţi cu cancer 250.000 de copii, din care mor 90.000, ceea ce face din cancer numărul unu la nivel mondial între bolile netransmisibile, drept cauză de deces la copii.

Cifra deceselor este foarte mare dacă luăm în considerare că specialiştii afirmă că 70% din cancerele la copii sunt curabile. Desigur că există mari diferenţe între numărul supravieţuitorilor din ţările dezvoltate şi cel al supravieţuitorilor din ţările aflate în curs de dezvoltare.

În ultimii 30 de ani rata de succes terapeutic a fost uriaşă. Dacă în anii ’70 rata de supravieţuire în bolile oncologice la copii se situa în jurul valorii de 50%, după anii ’90 procentul se ridică la aproximativ 80%. Mai mult, dacă sunt analizate aceste cifre de supravieţuire în funcţie de patologie, în unele boli cifrele depăşesc 90%, ajungând uneori la 95 şi chiar 98%. În plus, studiile şi cercetările clinice care sunt în derulare estimează ca în anii 2030, în patru din cancerele copilului, tumori solide: tumoră renală, neuroblastom, şi cele două tipuri de cancer osos, procesul de vindecare va ajunge la 100%.