Trimişi în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave

0
77

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a două persoane, administratori ai unei firme din judeţul Gorj, care, folosindu-se de documente false, au obţinut de la o bancă peste 1 milion de euro. Culmea este că procurorii n-au avut pe ce bunuri să pună sechestru pentru recuperarea pagubei, întrucât cei doi nu aveau nimic trecut pe numele lor.

DNA Craiova

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova (Biroul Teritorial Târgu Jiu) au dispus trimiterea în judecată a Ancăi Buluz, administrator al SC Akybud Prod SRL, din judeţul Gorj, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată şi Victor Drăgoi, administrator al aceleiaşi unităţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, ambele în formă continuată.

Potrivit unui comunicat de ieri al DNA, în rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, pe 1 aprilie 2008, între SC Akybud Prod SRL (societate ce are ca obiect principal de activitate comercializarea de miere de albine) şi Eximbank SA Bucureşti a fost încheiat un contract denumit “Acord Global de Factoring” prin care banca se angaja că va finanţa creanţele pe care SC Akybud Prod SRL le are de încasat de la opt debitori externi. Pentru a induce în eroare banca cu privire la existenţa unor relaţii comerciale reale în curs de derulare, în perioada august – decembrie 2008, inculpaţii Buluz Anca Constanţa şi Drăgoi Victor, în calitate de administratori ai SC Akybud Prod SRL, au întocmit în fals şi au prezentat mai multe documente (contracte comerciale, 28 de facturi externe, liste de coletaj, scrisori de transport internaţional, etc.) în care au consemnat, în mod nereal, că au încheiat opt contracte de livrări de miere de albine cu mai multe societăţi comerciale din Europa. În baza acestor documente false, cei doi inculpaţi au încasat de la Eximbank SA contravaloarea a 85% din facturile externe prezentate băncii. Ca urmare a descoperirii faptelor comise de cei doi, Eximbank SA România s-a constituit parte civilă cu suma de 1.276.297,50 euro, suma pe care banca a plătit-o în baza Acordului Global de Factoring, fără dobânzi şi comisioane.

Procurorii nu au putut dispune măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri care să aparţină inculpaţilor. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Gorj.