Deţinuţii care i-au agresat pe agenţii Penitenciarului Craiova vor fi cercetaţi pentru ultraj

0
433

Cei doi deţinuţi din Penitenciarul Craiova care, în luna decembrie a anului trecut, s-au bătut cu mai mulţi gardieni, vor fi cercetaţi pentru ultraj. În dosarul deschis ca urmare a acestui eveniment, atât Parchetul Curţii de Apel Craiova cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus neînceperea urmăririi penale pentru ofiţerii şi agenţii de penitenciar implicaţi în incident.

Reamintim că, la începutul lunii decembrie 2010, doi deţinuţi din cadrul Penitenciarului Craiova, fraţii Mihăiţă Ştefan Plugaru şi Petre Plugaru, ambii consideraţi cu grad sporit de risc întrucât au fost implicaţi în mai multe altercaţii pe parcursul detenţiei, au ieşit la raport şi au cerut conducerii unităţii să fie mutaţi împreună. Având în vedere că cei doi erau consideraţi periculoşi şi separat, normal că li s-a respins solicitarea. În acel moment ambii au refuzat să intre la loc în celule şi s-au luat la bătaie cu cei trei gardieni care voiau să-i ducă la locurile lor. Până să apară forţe suplimentare, deţinuţii au apucat să-i lovească destul de bine pe gardieni, unul dintre aceştia alegându-se cu mâna ruptă. Bineînţeles că s-a reuşit imobilizarea deţinuţilor care, alături de doi gardieni, au fost transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru a primi îngrijiri medicale, nici unul dintre cei patru nefiind nevoie să rămână internat în unitatea sanitară.

În urma acelui incident au fost demarate verificări pentru a se stabili dacă în cazul angajaţilor Penitenciarului a fost vorba de purtare abuzivă. Atât Parchetul Curţii de Apel Craiova, cât şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că ofiţerii şi agenţii implicaţi în eveniment au acţionat în conformitate cu prevederile legale. “În urma cercetărilor s-a dispus neînceperea urmăririi penale a celor patru agenţi de la Penitenciarul Craiova cu privire la purtare abuzivă. Soluţia a fost pronunţată pe 21 martie a.c. şi s-a dispus disjungerea cauzei pentru comiterea infracţiunii de ultraj, dosarul urmând să fie înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru continuarea cercetărilor faţă de cei doi deţinuţi”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, procuror Magda Bădescu.

Mihăiţă Ştefan Plugaru, în vârstă de 26 ani, a fost condamnat de prima instanţă la 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor, şi Petre Plugaru, în vârstă de 24 de ani, a primit 2 ani şi 5 luni de închisoare pentru lovire sau alte violenţe. Atât cei doi, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au atacat decizia instanţei. Apelul este pe rolul Curţii de Apel Craiova, următorul termen fiind stabilit pentru 18 aprilie a.c.