Alunecare de teren pe drumul judeţean Craiova – Segarcea

0
547

Autorităţile doljene vor restricţiona circulaţia pe un sens al drumului judeţean 561 Craiova-Segarcea, după ce în localitatea Podari a fost sesizată o alunecare de teren pe o distanţă de aproximativ 25 de metri. Potrivit autorităţilor judeţene, alunecare de teren a început să se producă la începutul lunii martie, la o distanţă de aproximativ 100 de metri de zona în care au fost sesizate în ultimii ani mai multe fenomene de acest gen. La începutul acestei săptămâni o comisie a Consiliului Judeţean Dolj s-a deplasat în zona cu probleme pentru a constata amploarea fenomenului dar şi pentru a lua o hotărâre în ceea ce priveşte demararea lucrărilor de stabilizare a terenului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că fisura produsă în comuna Podari, la Gura Văii, evoluează foarte repede, preconizând că de la aproximativ 25 de metri, cât măsoară în acest moment, ar putea ajunge la 80 de metri, motiv pentru care va fi declarată zonă calamitată. “Avem un eveniment mai neplăcut, petrecut în judeţul Dolj, respectiv o alunecare de teren pe drumul Craiova-Segarcea, în comuna Podari, la Gura Văii. Acolo, a mai avut loc de-a lungul timpului o alunecare de teren, la care am lucrat cu mai mulţi bani. O parte din această alunecare am rezolvat-o cu fonduri de la Uniunea Europeană, cât drumul a fost în lucru. Această alunecare de teren are loc într-o zonă care nu a fost pusă niciodată supusă alunecărilor, al 100 de metri de o porţiune de teren care a mai suferit astfel de fenomene. Prima fisură a fost observată în primele zile ale lunii martie, care, în zilele următoare de observaţie, a evoluat, iar ieri (luni – n. r.) am remarcat faptul că această zonă, pe circa 25 metri, s-a deplasat. Motiv pentru care estimăm că ar putea ajunge la 80 de metri, ceea ce înseamnă că o declarăm zonă calamitată”, a declara Ion Prioteasa.

 

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Datorită fenomenului de îngheţ-dezgheţ din această iarnă, acest drum care este monitorizat în continuare pentru că e realizat pe fonduri europene, a suferit o alunecare de teren care a evoluat foarte rapid. De data acesta noi va trebui să facem un studiu geotehnic nu numai pentru această zonă şi să ne ducem chiar până mai în jos pentru că nu ştim niciodată când vor apărea alte probleme. Drumul acesta care este făcut pe fonduri Phare, iar noi l-am dat în administrarea Ministerului Dezvoltării de finanţarea. La vremea respectivă, proiectantul care a fost agreat de Ministerul Dezvoltării nici măcar nu a cuprins această zonă, dar noi ştiind de problemă am insistat la minister să se intervină pentru că deja băgasem nişte bani în această zonă. La vremea respectivă specialiştii nu au spus că există posibilitatea să evolueze fisurile din teren”.

“Trebuie să intervenim de urgenţă”

Şeful administraţiei judeţene a precizat că situaţia creată la Gura Văii va fi prezentată la Guvern pentru a putea solicita bani să remedieze problema. De asemenea, circulaţia pe una din benzile drumului Craiova-Segarcea va fi restricţionată. “Indiferent cu ce soluţie ne vom alege de la Bucureşti, deşi ne-am dori să ne prindă de la fondurile destinate pentru zonele calamitate, noi tot va trebui să intervenim de urgenţă şi să-i facem studiul geotehnic de care are nevoie şi probabil în regim de urgenţă să scoatem la licitaţie proiectarea şi executarea lucrării. În această dimineaţă am vorbit cu reprezentanţii Societăţii de Drumuri şi Poduri ca pe această zonă să se restricţioneze circulaţia, să se asigure că cei care circulă pe acest drum sunt în siguranţă”, a spus preşedintele CJ Dolj. Potrivit directorului SC LDP SA, Gheorghe Mâciu, în zona Gura Văii, acolo unde s-a produs alunecarea de teren se vor lua o serie de măsuri pentru a nu exista nici un fel de probleme în ceea ce priveşte circulaţia. Acesta a explicat că alunecarea de teren s-a produs din cauza apelor care se află în partea dreaptă a drumului şi dacă nu se vor lua măsuri urgente există riscul să se degradeze şi mai rău. “Măsurile urgente care le vom lua vor fi semnalizarea drumului – pentru ca lumea să nu circule pe banda de refugiu pentru a nu se crea vibraţii care ar duce la avansarea alunecării şi în continuare se va face un studiu geotehnic să se vadă la ce adâncime se poate fora. Datorită apelor din partea dreaptă a drumului, jos s-a format o lentilă de apă pe care terenul pluteşte ca o saltea. Dacă nu se ia măsuri urgente există posibilitatea degradării drumului. Este şi o pantă mare şi datorită şocurilor care se produc automat au loc mişcări care duc la mărirea fisurilor”, a afirmat Mâciu.


Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului judeţean DJ 561 Craiova – Segarcea, executate de SC Delta ACM 93 SRL, au demarat în februarie 2008, proiectul, realizat din fonduri de preaderare prin programul PHARE 2006, având o valoare totală de aproximativ 8,3 milioane euro. Lucrarea a fost recepţionată de CJ Dolj, beneficiarul drumului Craiova-Segarcea, în septembrie 2010.