Proiect: Vechimea în serviciu la pensiile militare în cazul specialiştilor, redusă de la 15 la 10 ani

0
159

Vechimea necesară în serviciu pentru primirea pensiilor militare s-ar putea reduce de la 15 la 10 ani, pentru specialiştii cu înaltă sau dublă calificare profesională, încadraţi pe filieră externă, potrivit unui proiect de completare a legii privind pensiile militare de stat, depus la Senat.

Iniţiativa legislativă, depusă la Senat de trei deputaţi PSD, propune modificarea articolului 16 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel încât, în situaţia specialiştilor cu înaltă şi/sau dublă calificare profesională, încadraţi pe filieră externă în vederea îndeplinirii atribuţiilor instituţiei, vechimea în serviciu să fie de cel puţin 10 ani. Potrivit expunerii de motive, “condiţia cumulativă a vechimii în serviciu de cel puţin 15 ani pentru deschiderea dreptului de pensie militară produce, pentru încă cel puţin 24 de luni de la intrarea în vigoare a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, situaţii de dublă discriminare, după vârstă şi gen, a unei întregi categorii de personal de specialitate, încadrate direct, în temeiul unor dispoziţii legale ce au prevăzut drept condiţie esenţială pentru deschiderea dreptului de pensie vechimea minimă în serviciu de 10 ani, întâi numai pentru femei şi apoi, în mod egal, pentru femei şi bărbaţi”.

Pentru buna desfăşurare a activităţii în structurile operative de poliţie judiciară, de criminalistică, de crimă organizată, dar şi în domeniul investigării fraudelor financiar-bancare sau informatice, în domeniul tehnologiilor avansate (…), se impune încadrarea din sursa externă a unor specialişti din viaţa civilă, cu experienţă şi expertiză în diverse domenii, uneori cu dublă specializare, se arată în documentul citat.

Conform expunerii de motive, “se impune completarea Legii nr. 223/2015 cu un nou text, prin care specialiştii cu înaltă şi/sau dublă calificare profesională, încadraţi pe filiera externă în vederea îndeplinirii atribuţiilor instituţiei respective, să beneficieze de pensie militară de vârstă dacă au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani”. Majorarea condiţiei de vechime minimală în serviciu de la 10 la 15 ani pentru deschiderea dreptului la pensie militară, prin modificările succesive aduse Legii 179/2004 a drepturilor de pensie de stat ale poliţiştilor, respectiv OUG 185/2005, dar şi Legii 360/2002 a Statutului poliţistului, generează “situaţii dramatice” de încetare a raporturilor de serviciu odată cu împlinirea limitei de vârstă, dar fără drept de pensie militară, mai afirmă iniţiatorii în expunerea de motive. Iniţiatorii susţin totodată, în documentul citat, că această situaţie este însoţită şi de neîndeplinirea condiţiei de stagiu minim de cotizare pentru deschiderea drepturilor de pensie civilă.

Condiţia legală de cel puţin 10 ani vechime în serviciu pentru deschiderea dreptului de pensie militară s-a păstrat până la 28 iunie 2007, atunci când a intrat în vigoare OUG 185/2007, care a majorat la 15 ani, în mod egal pentru femei şi bărbaţi, condiţia de vechime minimală în serviciu în calitate de militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special. Articolul 16 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, în forma publicată în Monitorul Oficial, prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă şi au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu, cu precizarea că vârsta standard de pensionare pentru limita de vârstă este de 60 de ani. Iniţiatorii acestei propuneri legislative sunt deputaţii PSD Dima Toader, Adrian Solomon şi Ioan-Irinel Stativă.