Deţinut din PMS Craiova la judecată pentru deţinere de droguri şi denunţare calomnioasă

0
547

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ioan Mâzgă, de 32 de ani, din Argeş. Bărbatul, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, unde ispăşeşte o pedeapsă de 10 ani primită pentru tâlhărie, a fost trimis în judecată de această dată pentru deţinere de droguri de risc, în speţă fenobarbital şi diazepam. Mai mult decât atât, acesta este acuzat şi va fi judecat şi pentru denunţare calomnioasă, după ce a pus pe drumuri reprezentanţii autorităţilor statului susţinând că a omorât şi îngropat trei femei, la îndemnul lui Daniel Moisin care a şi formulat plângere penală împotriva lui Mâzgă pentru această minciună, că ştie unde sunt îngropate alte victime ale unor omoruri, inclusiv Elodia Ghinescu. S-au făcut verificări şi săpături în zonele menţionate de inculpat, însă fără nici un rezultat. Mâzgă a câştigat câteva deplasări în aer liber, un nou dosar penal şi, în plus, Jandarmeria Română, ai cărei angajaţi au fost folosiţi pentru săpături, s-a constituit parte civilă cu suma de 77.772 lei, bani pe care ar trebui să-i achite inculpatul. Dosarul se va judeca la Tribunalul Dolj.

Ioan Mâzgă, zis “Andreea Marin”, “Ionuţ” sau “Alex”, de 32 de ani, din Curtea de Argeș, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova în baza unei sentinţe definitive, prin care a fost condamnat la 10 ani de detenţie pentru comiterea unei infracţiuni de tâlhărie, în stare de recidivă, este un puşcăriaş „cu vechime”, după cum precizează anchetatorii. Bărbatul a fost condamnat de şapte ori până acum, pentru furt, tâlhărie, violare de domiciliu, profanare de morminte, etc., însă pedepsele primite n-au avut nici un efect asupra acestuia. Mâzgă a vrut să fie considerat un nou „Râmaru”, după cum se lăuda în spatele gratiilor, aşa că a găsit o cale de a mai ieşi din penitenciar. Acesta a făcut mai multe sesizări pe parcursul anului trecut, ce s-au dovedit a fi false, în care susţinea că are cunoștință de cadavre umane îngropate pe raza judeţului Argeş, unele dintre victime fiind ucise de el. Mai mult, acesta a declarat şi că ştie unde ar putea fi găsit cadavrul Elodiei Ghinescu.

Denunţul a intrat imediat în atenţia autorităţilor

Potrivit rechizitoriului procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, primul denunța pe care l-a făcut Ioan Mâzgă către conducerea PMS Craiova a fost în 3 februarie 2012. În declaraţia sa a susţinut că în primăvara anului 2006, la îndemnul unor persoane din municipiul Braşov, a omorât şi îngropat trei tinere prostituate care dezvăluiau poliţiştilor informaţii despre membrii grupării care le exploatau. “Denunţul inculpatului Ioan Mâzgă a intrat imediat în atenţia autorităţilor centrale ale Ministerului Public, deoarece informaţia, cel puţin la stadiul de simplă sesizare, presupunea măsuri urgente pentru începerea cercetărilor, întrucât şi aşa trecuseră foarte mulţi ani. La data de 8.02.2012 a fost organizată o primă deplasare în zona Curtea de Argeş, indicată de inculpat, dar ajunși în vecinătatea presupusului loc al faptei, inculpatul s-a răzgândit, căutând verbal să convingă autorităţile că, de fapt, nu putea să arate cele trei cadavre, aparţinând unor persoane omorâte și îngropate de el, deoarece, în acel loc mai erau îngropate încă patru cadavre, două de bărbat și două femei, persoane pe care nu le omorâse el, dar se ocupase de îngroparea lor”, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor.

Fapte extrem de grave

Deplasarea nu a avut nici un rezultat, însă, pe 10 februarie 2012, Mâzgă a mai formulat două denunţuri scrise, în care se oferea, din nou, să conducă echipa de cercetare în locul unde ar fi fost îngropată Elodia Ghinescu. şi aceste două declaraţii au ajuns tot pe masa procurorilor DIICOT Craiova. Dat fiind vorba despre fapte extrem de grave, oamenii legii nu puteau ignora aceste sesizări, astfel că, pe 13 februarie, procurorii craioveni din cadrul DIICOT, însoţiţi de jandarmi, au ajuns din nou în zona montană din Argeş, indicată de Mâzgă. Au săpat degeaba, în condiții vitrege, fără să găsească ceva. Mâzgă a fost apoi transferat din PMS Craiova în arestul IPJ Dolj, iar pentru că se ridicau semne de întrebare cu privire la discernământul său, procurorii au cerut efectuarea unei expertize psihiatrice la Spitalul Penitenciar Jilava. S-a dovedit că bărbatul avea discernământ, însă și o tulburare d epersonalitate de tip antisocial. A fost supus și unei testări cu poligraful, rezultând că “răspunsurile inculpatului Ioan Mâzgă, la întrebările relevante ale cauzei, au produs modificări specifice comportamentului simulat”. Cu toate acestea inculpatul a insistat că le va arăta cadavrele oamenilor legii, aşa că, pe 30 martie 2012 s-a organizat o nouă deplasare, urmând altele pe 7 aprilie, 7 mai şi 17 august 2012, toate fără rezultat.

O nouă expertiză psihiatrică

Anchetatorii au cerut o nouă expertiză psihiatrică, dovedindu-se că inculpatul era de fapt şantajist şi manipulator şi furniza constant informaţii false. Numai că a făcut o nouă greşeală. Încarcerat fiind în arestul IPJ Dolj, pe 11 ianuarie 2013 Mâzgă a înghiţit mai multe pastile de diazepam şi fenobarbital pe care le adusese cu el, ascunse în zahăr, din penitenciar, astfel că ajuns în spital cu diagnosticul “intoxicaţie voluntară acută medicamentoasă, cu benzodiazepine, în urma unei tentatice de suicid”. “Ceea ce nu cunoştea inculpatul Ioan Mâzgă este că diazepamul şi fenobarbitalul sunt substanțe aflate pe Tabelul Legii nr. 143/2000, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri”, după cum se mai arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. După ce au strâns toate probele necesare, inclusiv declarații ale medicului din penitenciar, procurorii au stabilit că inculpatul a procurat și transportat fenobarbital şi diazepam în afara cadrului legal, astfel că, pe 13 iunie 2013 au cerut mandat de arestare preventivă pe numele lui Mâzgă pentru deținere de droguri. Inițial cercetările fuseseră demarate sub aspectul comiterii infracţiunilor de droguri de risc şi mare risc, însă pe 10 iulie s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei în deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu. Ioan Mâzgă a fost trimis în judecată pentru denunţare calomnioasă şi deţinere de droguri de risc, dosarul va fi judecat de Tribunalul Dolj, iar bărbatul riscă să petreacă mulţi ani în spatele gratiilor pentru ceea ce a făcut.