Consiliul Judeţean Dolj investeşte în sănătate / Aparatură ultramodernă pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

0
421

Administraţia doljeană are ambiţii mari. După ce Consiliul Judeţean Dolj a investit  considerabil în cultură, modernizând şi renovând toate instituţiile importante de cultură, etapă necesară în cursa pentru obţinerea titlului de „Craiova- capitală culturală europeană”, conducerea administraţiei doljene mai are un target şi anume, sănătatea. Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj ştie că omul are nevoie de sănătate fizică şi hrană spirituală şi încearcă să rezolve acum una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă românii şi anume, cu un sistem precar de sănătate. Alături de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan căruia i se datorează o bună parte din proiectele iniţiate de administraţia judeţeană, Ion Prioteasa are un proiect laborios, care presupune investiţii mari în sănătate, cu impact major asupra sănătăţii cetăţenilor judeţului Dolj. 

           Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa a anunţat iniţierea în regim de urgenţă a procedurilor de achiziţie a patru noi aparate de anestezie, necesare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în cazurile de urgenţe medicale. Decizia executivului Consiliului Judeţean Dolj a fost luată ca urmare a unei întâlniri a conducerii administraţiei judeţene cu specialiştii unităţii sanitare.

 

Ion Prioteasa

„În urmă cu câteva zile, am avut o nouă rundă de discuţii cu medicii şi conducerea SCJU Craiova, care ne-au spus că ar avea mare nevoie de câteva aparate de anestezie. Sunt liste de aşteptare cu persoane care se programează la operaţii, pentru că cele existente acum la spital nu fac faţă. Sunt mutate între secţii. Aşa ceva nu se poate! Sunt persoane vârstnice, care nu pot fi trecute pe liste de aşteptare. Ca atare, am decis să demarăm în regim de urgenţă procedurile de achiziţie a patru aparate de anestezie, dintre care două vor deservi sălile de chirurgie ortopedică, unul va ajunge la clinica de pediatrie, iar ultimul va funcţiona la chirurgie plastică, inclusiv compartimentul de arşi. Din câte cunosc, în Oltenia nicio altă unitate spitalicească nu are secţie sau compartiment pentru persoanele care au suferit arsuri. Viaţa oamenilor contează şi suntem pregătiţi să reducem alocările financiare de pe alte obiective investiționale ale Consiliul Judeţean Dolj sau chiar să le tăiem, dacă este nevoie, numai pentru a duce banii necesari spre spital. Dincolo de drumuri, de sistemele de canalizare sau alte investiții ale Consiliului Judeţean Dolj, sănătatea oamenilor este mai importantă decât orice alt obiectiv al administraţiei doljene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Am decis achiziţionarea unor echipamente medicale performante

Liderul administraţiei doljene a mai spus că în cel mai scurt timp, medicii de la SCJU Craiova vor beneficia de alte şapte echipamente medicale, după ce magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins contestaţia formulată de o firmă participantă la licitaţie. “În urma discuţiilor pe care le-am purtat la începutul acestui an cu cadrele medicale de specialitate de la clinicile SCJU Craiova, consiliul judeţean a decis achiziţionarea unor echipamente medicale performante, cu care să dotăm secţiile unităţii. Într-o primă etapă, am alocat peste un milion de lei pentru 13 aparate medicale, achiziţia acestora fiind scoasă la licitaţie, pe care am împărţit-o în tot atâtea loturi. Ne-am fi dorit ca procedura de licitaţie, achiziţia propriu-zisă şi livrarea echipamentelor să se facă în termene rezonabile, pentru că, în definitiv, cei care câştigă de pe urma acestor dotări sunt pacienţii, care pot să se bucure de servicii medicale mult îmbunătăţite. Trei dintre licitaţiile pe care le-am iniţiat au fost duse la bun sfârşit, iar aparatele medicale au fost deja livrate şi se poate lucra cu ele. Este vorba de un sistem laparoscopic la Clinica de Urologie, pe care deja l-am prezentat public, despre un aparat dentar şi de o maşină de developat”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

„Ne-am lovit de-o contestaţie”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a amintit şi de contestaţia depusă chiar în faza finală de atribuire a contractelor de furnizare a aparatelor medicale, contestaţie câştigată la CNSC. „În cazul a şapte echipamente medicale, ne-am lovit de o contestaţie în faza de atribuire a contractelor de furnizare a aparatelor medicale, contestaţie pe care am câştigat-o la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Ulterior, am ajuns şi în instanţă, pentru că firma contestatară a înţeles să meargă mai departe în demersul său. Finalmente, Curtea de Apel Craiova a respins irevocabil plângerea formulată de firma care contestase respingerea ofertei cu care se prezentase la licitaţie. Suntem, aşadar, cu un pas mai aproape de a livra spitalului alte şapte echipamente medicale. Îmi pare rău că această contestaţie a întârziat câteva luni bune livrarea unor echipamente cu ajutorul cărora specialiştii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova puteau oferi servicii medicale mult îmbunătăţite. Cei care au avut de pierdut au fost pacienţii”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

„Întreaga documentaţie a fost întocmită riguros şi corect”

La rândul său, Cristinel Iovan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, a precizat că pe lista aparatelor medicale cu care va fi dotat SCJU Craiova se regăsesc echipamente de mare precizie, cu ajutorul cărora este posibilă reducerea perioadei de recuperare a pacienţilor. „Decizia Curţii de Apel Craiova de a respinge ca nefondată plângerea firmei contestatare este, în fond, una firească. Se confirmă că, la fel ca în cazul oricărei alte licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Dolj, întreaga documentaţie a fost întocmită riguros şi corect, în conformitate cu principiile transparenţei şi tratamentului egal, că am respectat cu stricteţe prevederile legale şi am urmărit cheltuirea judicioasă a fondurilor publice. De altfel, exact acesta este şi motivul pentru care, în cazul a trei dintre cele 13 loturi de aparatură medicală, noi am fost cei care am decis anularea procedurii, în momentul în care am constatat că puteau fi îmbunătăţite condiţiile impuse prin caietele de sarcini, în beneficiul consiliului judeţean, astfel încât să ne utilizăm resursele cât mai eficient. Hotărârea instanţei este una de salutat, în condiţiile în care duce la deblocarea acestei componente a proiectului nostru de modernizare a SCJU Craiova, cea care urmăreşte dotarea spitalului cu aparatură performantă, de ultimă generaţie, atât de necesară specialiştilor de aici”, a subliniat Cristinel Iovan, vicepreşedintele administraţiei doljene.

Laser de pol anterior pentru glaucom şi chirurgia cataractei

Cristinel Iovan

Vicepreşedintele CJ Dolj  a mai consemnat câteva caracteristici pe care le au aceste aparate de mare precizie şi cât  de importe sunt într-o unitate spitalicească de urgenţă cum este cea din Craiova. „Şi, la acest capitol, vreau să amintesc două echipamente indispensabile pentru intervenţii de mare precizie. Primul este laserul de pol anterior pentru glaucom şi chirurgia cataractei, care elimină riscul de pierdere a vederii la pacienţii cu glaucom şi înlătură complicaţiile în cazul intervenţiilor pentru tratarea cataractei, asigurând recuperarea completă a bolnavului într-un timp scurt.  Celălalt este laserul de pol posterior pentru retinopatie diabetică, pe care specialiştii îl descriu drept cea mai eficientă metodă de prevenire a orbirii la pacienţii cu diabet zaharat. Achiziţionarea unui astfel de aparat pentru SCJU Craiova se impunea, având în vedere că numărul persoanelor care suferă de această afecţiune a crescut exponenţial în ultimii ani“, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan.