Reţinuţi pentru furturi de la bancomate

0
309

Doi tineri au fost prinşi de poliţişti şi jandarmi, în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce aşteptau o “victimă” care să retragă bani dintr-un bancomat BRD de pe Calea Bucureşti, în zona Viitorul. Cei doi montaseră un dispozitiv cu lipici în fanta de ieşire a banilor, astfel că oricine ar fi vrut să scoată bani de la bancomat s-ar fi ales doar cu chitanţa. Până să fie prinşi, cei doi se aleseseră, în acelaşi fel, cu aproximativ 1.000 lei de la trei bancomate din Craiova. Ieri după-amiază au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă.

Se pare că ingeniozitatea infractorilor nu are limite, aceştia găsind tot felul de metode de a face bani cât mai repede şi mai uşor. Cel mai simplu ar fi să goleşti un bancomat, din câte se pare, pentru că tot mai mulţi aleg această cale. Ultima “găselniţă” în materie pare să fie metoda “cash trapping”, folosită şi de cei doi tineri prinşi de oamenii legii. Aceştia montaseră în fanta de ieşire a bancomatului BRD din zona “Viitorul”, de pe Calea Bucureşti, un dispozitiv cu lipici, de care s-ar fi prins toţi banii pe care ar fi vrut să-i retragă cineva de la ATM. Supravegheau liniştiţi zona din parccarea hipermarketului “Kaufland”, când s-au trezit cu oamenii legii lângă ei.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, miercuri seara, în jurul orei 23.00, poliţişti ai Secţiei 3 Craiova şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova aflaţi în executarea serviciului de patrulare au depistat, în parcarea unui hypermarket, doi tineri care nu îşi justificau prezenţa în zona respectivă. Oamenii legii i-au legitimat, stabilind că este vorba despre Ştefan Gavrilescu, de 23 de ani, din localitatea Teslui, şi Cătălin Ceauşu, de 30 de ani, din Craiova, iar în autoturismul celor doi, o Toyota înmatriculată în Spania, au fost găsite mai multe carduri bancare, precum şi dispozitive pe care cei doi le montau la diferite ATM-uri cu scopul de a sustrage bani de la persoanele care efectuau operaţiuni de retragere de numerar.

“Din cercetări a rezultat că cei doi au sustras aproximativ 1.000 lei de la trei ATM-uri amplasate în municipiul Craiova, în cartierele Valea Roşie şi Craioviţa Nouă, iar în momentul în care au fost depistaţi aceştia urmau să sustragă o sumă de bani de la un al patrulea bancomat”, a declarat agent Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

“Combinaţie”… penală

Cei doi tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind introduşi în arest, iar ieri-dimineaţă au fost aduşi la sediul Secţiei 3 Poliţie Craiova, unde au fost audiaţi şi au început să arunce vina unul pe celălalt. Ştefan Gavrilescu, care este angajat ca agent de pază la Remat, în Craioviţa Nouă, a povestit că avea o datorie de 80 de milioane (lei vechi) la celălalt tânăr şi a fost presat să fure. “N-am mai făcut aşa ceva… M-a obligat unu’ la care aveam o datorie. Mă tot presa să-i dau banii şi a zis să merg cu el”, şi-a justificat Gavrilescu faptele.

Ceauşu a recunoscut că i-a împrumutat bani celuilalt tânăr, însă a spus că a fost atras “în combinaţie”. “Avea o datorie la mine şi a zis că are o combinaţie să-mi dea banii. Eu n-am mai făcut aşa ceva…, n-am dat în viaţa mea o declaraţie la Poliţie. Am mers cu el în parcare să-i spun că mi-e frică să fac aşa ceva”, a declarat Ceauşu.

În ciuda declaraţiilor lor, poliţiştii le-au întocmit acte premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii inacţiunilor de furt calificat şi tentativă la infracţiunea de furt calificat şi i-au prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. Cu avizul procurorilor, cei doi au fost prezentaţi, ieri după-amiază, Judecătoriei Craiova.

S-ar putea ca numărul faptelor comise de cei doi să fie mai mare, însă oamenii, când văd că nu primesc de la bancomat decât chitanţa atunci când fac o retragere, consideră că e vina băncii. Se pare însă că atunci când “uşiţa” de la bancomat nu se deschide, este puţin probabil să fie o defecţiune tehnică, astfel că este indicat să fie anunţaţi reprezentanţii băncii şi poliţiştii pentru că poate fi vorba, ca şi în situaţia de ieri, de un dispozitiv montat de “cunoscători”.