Recomandări din partea poliţiştilor doljeni pentru un concediu sigur

0
108

politiaDacă alegeţi să vă petreceţi concediul în străinătate, poliţiştii doljeni recomandă să aveţi mare grijă de bunuri, să schimbaţi banii doar la instituţii financiare autorizate şi să parcaţi maşina în locuri sigure.

Atunci când urmează să călătoriţi în străinătate, este important să vă informaţi, să fiţi la curent cu noutăţile privind nivelul de siguranţă, legislaţia şi obiceiurile din acea ţară. Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi. Nu este recomandat să vă aventuraţi în regiuni puţin populate, cu trafic turistic scăzut.

Foarte important este să procuraţi adresele, telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele în care urmează să vă petreceţi sejurul pentru a putea solicita asistenţă consulară de specialitate, în caz de nevoie. Aceste informaţii sunt  puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro!

Agenţia de turism trebuie verificată în prealabil

Un alt sfat al poliţiştilor este să verificaţi agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru vacanţă. Mare atenţie la preţurile tentante, întrucât ofertele „generoase” pot fi înşelătoare. Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, www.mdrt.ro, la secţiunea Turism/Unităţi/Centre turistice, găsiţi informaţii utile despre agenţiile de turism licenţiate, staţiuni turistice atestate, centre de informare turistică.

Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat) în bagajele pentru cală!

Atunci când alegeţi să ajungeţi la destinaţie cu maşina, parcaţi autoturismul în parcarea proprie a hotelului sau a pensiunii unde veţi fi cazat. În cazul în care nu aveţi parte de acest serviciu ori pur şi simplu ieşiţi seara în oraş cu maşina, lăsaţi vehiculul în locuri sigure, în care este permisă parcarea. Nu lăsaţi bunuri de valoare în vehicul. Pentru ca grija banilor să nu vă umbrească vacanţa, este util să ştiţi dacă emiţătorul cardului vostru are sucursale în staţiunea/oraşul în care călătoriţi sau dacă veţi găsi bănci deschise în week-end. Schimbaţi banii numai la unităţile bancare ori la schimburi valutare autorizate şi nu vă lăsaţi atraşi de cursul extrem de avantajos pe care vi l-ar putea oferi persoane care vă abordează pe stradă.

Asigurarea de sănătate în cazul unei călătorii în afara ţării este importantă, mai ales că unele destinaţii exotice impun condiţii de sănătate speciale.