O nouă rundă de negocieri pentru rezolvarea problemelor din penitenciare

0
374

Negocierile între sindicaliştii din penitenciare şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei vor fi reluate astăzi. Discuţiile se vor axa pe identificarea şi punerea în practică a unor soluţii pentru problemele din închisori. În primul rând, evaluarea stadiului realizării măsurilor agreate la precedenta întâlnire organizată pentru punerea în practică a măsurilor dispuse de prim-ministrul Mihai Tudose ca reacţie la protestele personalului din penitenciare.

penitenciarSindicaliştii din penitenciare au anunţat că doresc eliminarea unor discriminări salariale. Potrivit acestora, majorarea salariilor agenţilor şi ofiţerilor din penitenciare cu 10% a fost realizată cu sprijinul direct al prim-ministrului Mihai Tudose. Un alt punct pe agenda întâlnirii este reforma sistemului de resurse umane. S-a stabilit de comun acord ca la începutul acestei luni să fie finalizat proiectul privind Statutul poliţistului de penitenciare, o modificare amplă a legislaţiei aplicabile carierei agenţilor şi ofiţerilor de penitenciare, la care ministrul Tudorel Toader a promis că va participa direct.

Eliminarea deficitului de personal, pe agenda discuţiilor

O problemă importantă este eliminarea deficitului de personal. Pentru finalul lunii septembrie s-a convenit cu ministrul Justiţiei prezentarea în Guvern a unui memorandum privind suplimentarea cu cel puţin 1.000 de posturi a statelor de funcţii ale penitenciarelor şi continuarea procedurilor de concurs pentru eliminarea deficitului de personal.

Din lista de potenţiale soluţii pentru problemele din penitenciare propusă deja ministrului Justiţiei la începutul lunii august, dar rămase la nivel de discuţie preliminară, astăzi vor fi discutate mai multe teme. Printre acestea, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Se solicită, în continuare, implementarea unui plan privind îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare. Trebuie identificate în concret obiective de investiţii, pregătite liste de dotări şi planuri de achiziţii care să fie bugetate corespunzător.

În cadrul mai larg al bunei funcţionari a sistemului penitenciar, sindicaliştii propun ministrului Justiţiei măsuri care să crească capacitatea de absorbţie a fondurilor pentru modernizarea penitenciarelor, dar şi asigurarea resurselor financiare pentru bună funcţionare a sistemului penitenciar.

De asemenea, se doreşte eliminarea discriminărilor pentru pensionari. „Având în vedere că în Guvern au fost decise măsuri care scad pensiile pentru personalul din sistemul de apărare, ordine publica şi siguranţă naţională, începând cu data de 15 septembrie, îi solicităm ministrului Justiţiei să promoveze un proiect de modificare a acestui act normativ care să asigure revenirea la normalitate”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Deficit de 7.408 locuri de cazare pentru deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a reiterat recent angajamentul său de a continua eforturile pentru remedierea condiţiilor de detenţie din sistemul penitenciar românesc şi îmbunătăţirea mediului de lucru pentru angajaţi în scopul de a se conforma standardului impus de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale şi de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În prezent, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se înregistrează un deficit de 7.408 de locuri de cazare, existând 26.529 deţinuţi pe 19.108 locuri raportat la suprafaţa de 4 metri pătraţi per deţinut.