Comuna Urzicuţa, în straie de sărbătoare

0
496

urzicuta 3Ca în fiecare an, la început de septembrie, comuna Urzicuţa a îmbrăcat şi sâmbătă straie de sărbătoare. Cu mic, cu mare, în ciuda soarelui arzător, localnicii s-au adunat la sărbătoarea „Cununa Grâului”, de Ziua Comunei, şi au petrecut până târziu în noapte. Nu au lipsit nici reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, pentru că, şi de această dată, au fost inaugurate două noi investiţii, de această dată în satul Urzica Mare. Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că administraţia locală urmează să demareze curând lucrările pentru sistemul de canalizare.

urzicuta 4În fiecare an, pe 2 septembrie, localnicii din Urzicuţa mai lasă treburile deoparte, se gătesc de sărbătoare şi se adună să petreacă. Este ziua comunei, adică a lor, a celor care fac parte din această mică şi inimoasă comunitate şi se bucură mereu de surprizele oferite de administraţia publică locală. Şi cum nu a fost an în care să nu se inaugureze câte o investiţie nouă, cel puţin una, aşa a început şi ziua de sâmbătă. Invitaţii din Craiova, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, însoţit de cei doi vicepreşedinţi, Oana Bică şi Cosmin Vasile, dar şi de alţi reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene, au fost primiţi, de această dată, în satul Urzica Mare. Asta pentru că aici au fost inaugurate două obiective, mai exact noul cămin cultural şi o sală de lectură parohială.

urzicuta 1Primarul comunei, Florea Grigorescu, a spus că a ţinut cont de doleanţele oamenilor din satul Urzica Mare şi a reuşit, cu sprijinul Consiliului Local, să realizeze aceste obiective de care localnicii aveau nevoie: „Întotdeauna am ascultat care sunt dorinţele oamenilor. În Urzicuţa am reuşit să realizăm mai multe obiective de investiţii, iar acum suntem mulţumiţi de ce am făcut şi aici, în Urzica Mare, cu eforturi proprii, banii fiind alocaţi de la bugetul local. Era nevoie de aceste investiţii, pentru că se degradaseră clădirile respective, aşa că acum vor avea şi utilitate. Eu şi administraţia publică locală ne dorim să facem din Urzicuţa o localitate modernă, europeană, în speranţa atragerii de investitori care să poată oferi comunităţii ceea ce-i lipseşte cel mai mult: locuri de muncă”. De altfel, reprezentanţii administraţiei publice locale sunt în faţa unui nou examen extrem de important. Săptămâna aceasta, mai exact miercuri, urmează să semneze contratul de finanţare cu AFIR pentru realizarea sistemului de canalizare menajeră în comună. S-a muncit din greu la proiect, la toate documentaţiile, iar după semnarea contractului de finanţare, mai exact săptămâna viitoare, vor fi demarate procedurile de licitaţie pentru execuţia lucrării, care este una de amploare.

urzicuta 2Încântat de cele două investiţii din Urzica Mare a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a spus, după tăierea panglicii inaugurale, că a devenit deja obişnuinţă ca în fiecare an în Urzicuţa să găsească obiective noi: „Se demonstrează încă o dată că omul sfinţeşte locul, că primarul Florea Grigorescu este preocupat de interesul comunităţii şi răspunde solicitărilor şi nevoilor oamenilor care l-au ales. Întotdeauna vin cu drag în Urzicuţa, nu am lipsit de la inaugurarea nici unui obiectiv, şi ştiţi mai bine decât mine că nu au fost puţine”.

„Ţaica Balica”, la 100 de ani, cetăţean de onoare al comunei

Invitaţii au ajuns apoi în Căminul Cultural din Urzicuţa unde primarul Florea Grigorescu a acordat titlul de cetăţean de onoare doamnei Florea Constantinescu, „Ţaica Balica”, aşa cum o ştiu sătenii, care în luna iunie a împlinit 100 de ani. Placheta a fost ridicată de un nepot al bătrânei.

urzicutaŞi apoi a început petrecerea. Pe stadionul din comună, în ciuda căldurii, s-au strâns o mulţime de oameni pentru a urmări spectacolul pregătit de administraţie şi nu s-au sfiit să se prindă şi în horă, în timp ce grătarele sfârâiau de zor pe margine, iar berea rece umplea halbele. După un scurt program susţinut de ansambluri folclorice din Urzicuţa, Rast şi Goicea, pe scenă şi-au făcut apariţia, rând pe rând, stârnind aplauze şi ridicând oamenii de pe scaune, artişti îndrăgiţi, respectiv Constantin Lătăreţu, Cristi Bănăţeanu, Valentin Sanfira, Olguţa Berbec, Reyna Vox, Taraful Severică Bane, care au întreţinut atmosfera până târziu, în noapte. În încheiere, primarul Florea Grigorescu le-a mulţumit tuturor celor prezenţi, a spus că se bucură că sunt atât de mulţi, ceea ce înseamnă că manifestarea a fost una reuşită, şi a dat semnalul pentru focul de artificii, devenit deja o tradiţie, care i-a ţinut pe toţi cu ochii pe cer minute bune.

***

urzicuta 5Secretarul comunei, Diana Sclipcea, a explicat că s-au făcut eforturi deosebite pentru această manifestare, dar satisfacţia oamenilor arată că totul a meritat: „Cele două noi obiective inaugurate acum sunt încă două bijuterii în tezaurul comunităţii. Deşi nu trecem printr-o perioadă tocmai favorabilă, ne bucurăm că am reuşit din nou să organizăm Ziua Comunei, iar cetăţenii, care devin tot mai exigenţi de la an la an, par foarte mulţumiţi. Personal, am fost încântată că în acest an toţi agenţii economici de pe raza localităţii au contribuit, după posibilităţi, alături de sponsorul principal, consiliul local, la realizarea acestui eveniment, de aceea nu vreau să dau nume, ci doar să le mulţumesc tuturor celor implicaţi în realizarea acestui eveniment”.