Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România deplânge moartea lui Elie Wiesel

0
374

Elie WieselInstitutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a deplâns într-un mesaj public moartea scriitorului şi activistului politic american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a decedat, sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 87 de ani.

„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a aflat cu consternare şi maximă durere despre decesul lui Elie Wiesel, cel care şi-a dedicat întreagă viaţă pentru că drama Holocaustului să fie cunoscută şi ceea ce a fost să nu mai fie posibil! Neobosit militant pentru libertate şi drepturile omului, pentru respectul şi afirmarea celuilalt, pentru înţelegere şi dialog între oameni, scriitorul Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, rămâne un model de verticalitate umană şi un reper pentru activitatea institutului. Sincere condoleanţe familiei îndoliate.”, au transmis membrii INSHR într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Elie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România), a decedat, a anunţat sâmbătă seară Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz. Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând “activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane”.

Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pe tema Holocaustului şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii “Night”, bazată pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz. Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în limbile franceză şi engleză, inclusiv “Night”, bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Algemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.

Premierul Dacian Cioloş, mesaj de condoleanţe

Supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz şi al ororilor Holocaustului, Elie Wiesel şi-a distilat suferinţa în iubire faţă de semeni şi a fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului, spune premierul Dacian Cioloş într-un mesaj de condoleanţe. “Elie Wiesel a plecat la Dumnezeu. Supravieţuitor al lagărului de la Auschwitz şi al ororilor Holocaustului, şi-a distilat suferinţa în iubire faţă de semeni. A fost un mesager al umanităţii, o voce neobosită împotriva violenţei, opresiunii şi rasismului. Viaţa şi scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii şi demnităţii umane, manifeste ale credinţei lui Elie Wiesel că forţele binelui şi ale libertăţii pot fi victorioase peste tot în lume. Dumnezeu să-l odihnească şi să-l aibă în pace”, a spus premierul Dacian Cioloş într-un mesaj de condoleanţe, informează Biroul de presă al Guvernului.